- Este in Comana, Judet Giurgiu
- Construit in anul 1461
- Poarta Hramul „Sfantul Nicolae”
Manastirea Comana a fost construita in anul 1461 pe o insula in mijlocul mlastinilor. Initial a fost o manastire-cetate care spre sfarsitul sec. al XVI – lea s-a ruinat…
In anul 1588 boierul Radu Serban, reconstruieste practic o noua manastire asa cum sunt acum in forma de cetate, pe ruinele manastirii ctitorite de Vlad Tepes.
In anul 1699 Serban Cantacuzino daruieste manastirii un chivot de argint pentru pomenirea parintilot Draghici si Pauna si sotiilor Maria si Adriana. Marele Vornic Serban Cantacuzino restaureaza manastirea intre anii 1699-1701, iar lucrarile au fost efectuate in spiritul reinnoirilor aduse in tehnica constructiilor in epoca lui Constantin Brancoveanu . Aici se afla si mormintele domnitorilor Radu Serban si Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Viteazul, precut si ale familiei Cantacuzino.
In anul 1728, Manastirea Comana este inchinata la Sfantul Mormant, de catre Nicolae Mavrocordat, deoarece nu au mai existat mostenitori directi a ctitorului care sa se ingrijeasca de soarta ctitoriei. Prin aceste inchinari, manastirea incepe sa-si piarda din averi si mosii.
In anul 1847, se pune problema unor reparatii, arhitectul statului, Schlatter, propunand o recladire considerand ca reparatiile nu se mai pot face, dar lucrarile de reamenajare si reinsufletire a lacasului sfant incep abia in 1854 cand s-a refacut din temelii biserica, distrugandu-se probabil cu acest prilej mormantul ultimului ctitor, vornicul Serban Cantacuzino si poate si acela al lui Nicolae voda Patrascu.
Locul initial pe care se afla manastirea fiind o insula in mijlocul mlastinii deci accesul se facea peste un pod prin poarta dintspre nord a manastirii. In caz de pericol podul putea fi usor incendiat. Raul Calnistea este cel care inconjoara cu doua brate ostrovul pe care se afla manastirea.
Manastirea Comana este o manastire de calugari cu hramul Sfantul Nicolae. Cu toate ca a fost ridicata din materiale nu foarte rezistente in mare parte, totusi manastirea a rezistat cu unele reparatii facute de unii domnitori timp de un secol si jumatate, ceea ce dovedeste ca siguranta i-o dadea pozitia naturala a terenului.
Cercetari efectuate au aratat ca necropola din preajma bisericii a fost folosita in jumatatea a doua a secolului XV-lea si prima jumatatea a secolului XVI-lea, perioada ce cuprinde anii de domnie a mai multor domnitori de la Vlad Dracul la Neagoe Basarab, figura centrala în aceasta însiruire, prin dinamica domniei si lupta antiotomana, ramânând desigur Vlad Tepes, primul ctitor al manastirii Comana, recunoscuta ca parte a unui sistem gândit si realizat, nu numai ca locas de închinaciune, ci si pentru apararea tarii de catre acest însemnat domnitor al veacului al xv-lea.
In apropierea manastirii se afla si un schit numit Gostinari. Biserica Schitului Barbu Belu a fost ridicata de catre Barbu Belu in anul 1818. Constructia este in prezent o ruina. Acoperisul lipseste, se mai pastreaza doar cateva scene de pictura. Schitul a fost reactivat in anul 2008 de PS Ambrozie, episcopul Giurgiului.
Date de contact: str. Radu Serban, nr. 392, comuna Comana, jud. Giurgiu