- Este in comuna Costesti, Judet Valcea
- Construit in anii 1633-1634 de Matei Basarab
- Poarta Hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
- Cod monument Istoric: LMI VL-II-a-A-09667
Manastirea Arnota este considerata una dintre cele mai reprezentative monumente istorice de arta religioasa din tara…
Ea a fost ctitorita de Matei Basarab in anul 1633-1634 pe temelia unei biserici mai vechi. Manastirea are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Conform unei vechi legende se spuna ca Matei Basarab, inainte de a fi domn, si-a gasit scapare de urmaritorii turci intr-un tufis in apropierea zonei pe care urma sa construiasca manastirea.
In anii 1705-1706, Constantin Brancoveanu i-a adaugat, odata cu reparatiile pe care le-a facut manastirii si pridvorul cu turla, i-a reconstruit catapeteasma si ii renoveaza pictura fara a o inlocui pe cea originala.
Biserica manastirii este o constructie mica si sobra. O noua renovare a bisericii s-a facut in anii 1852-1856 de catre domnitorul Barbu Stirbei, care a daramat chiliile vechi care era ruinate si a ridicat aici alte cladiri. Alte chilii au fost adaugate in anul 1934, iar intr-una din ele a fost facut un mic muzeu in care au fost expuse odoarele manastirii, iar intre anii 1954-58 a fost consolidat toata manastirea si a fost introdusa instalatia de apa si incalzire.
In pronaosul bisericii actuale se afla doua morminte, al lui Matei Basarab care a fost ingropat inatai la Targoviste si adus apoi la Arnota, dupa rascoala Seimenilor, iar al doilea a lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, ostean al lui Mihai Viteazul, care a cazut in timpul luptelor din Transilvania, iar ramasitele lui au fost aduse la Arnota in anul 1648.
Aceasta manastirea poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice de arta religioasa din tara, datorita picturilor, sculpturilor si arhitecturii sale.
Obstea acestei manastiri ortodoxe este formata din maici.
Zidurile batrane au fost fisurate, frescele vechi de sute de secole au cazut iar picturile de o valoare inestimabila s-au degradat iremediabil. In prezent, manastirea este sustinuta de schele interioare, pentru a nu se prabusi in capul preotilor. Daca nu se intervine in cel mai scurt timp, acest monument cuprins in patrimoniul national s-ar putea prabusi. Ceea ce nu au reusit patru secole, s-ar putea intampla din cauza inconstientei industriasilor.