- Este in Vatra Dornei, Județul Suceava
- Înfiinţat în 1954
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Etnografic din Vatra Dornei oferă o imagine retrospectivă bogată asupra civilizaţiei tradiţionale montane bucovinene şi din zona Vatra Dornei…
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Muzeul se află în fosta clădire a Primăriei oraşului construită în 1897 şi declarată monument istoric.
Aici vei găsi o expoziţie permanentă ce oferă o imagine retrospectivă şi completă asupra civilizaţiei tradiţionale din zona Bucovinei şi din Vatra Dornei, abordînd toate domeniile şi genurile creaţiei populare. Sunt înfăţişate elemente arhitecturale tradiţionale, ceramică, ţesături de interior, portul popular, datinile şi obiceiurile din această zonă, obiceiuri de nuntă.
Arhitectura este reprezentată prin macheta unei case tradiţionale tipice pentru zona Vatra Dornei. Se pot observa elemente de construcţie unice printre care şi stâlpi şi portiţe de cerdac, ornamentate cu simboluri astrale vechi.
Muzeul pune la dispoziţia turiştilor obiecte de ceramică, dintre care ceramica neagră de la Marginea este de departe cea mai spectaculoasă, cu forme elegante.
Cergile, ştergarele din lână, cânepă şi bumbac sunt expuse în sectorul destinat decoraţiunilor tradiţionale de interior. Acestea oferă un spectacol cromatic bogat, obiectele fiind realizate manual şi recunoscute la nivel naţional.
Creaţia în lemn este, de asemenea, bine reprezentată, la fel ca şi obiectele din corn.
Portul este clasificat pe zonele etnografice, fiind acoperită întreaga paletă de îmbrăcăminte tradiţională şi încălţăminte, de la sumanele groase de iarnă, până la opinci.
Muzeul expune privirii publicului 1800 de piese, în depozitele sale aflîndu-se în conservare alte 320 de obiecte ce pot fi văzute doar ocazional, cu prilejul unor evenimente speciale, în expoziții temporare.
Piesele provin din Zona Dornelor, dar și din alte vetre folclorice din Bucovina, precum: Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Solca, Stupca, Frătăuţi, Drăgoieşti, Marginea, Păltinoasa, Mănăstirea Humorului, Izvoarele Sucevei.
Obiectele sunt repartizate în 12 colecții și expuse în nouă săli, fiecare dintre ele ilustrînd câte un aspect al culturii populare: arhitectură, ceramică, obiecte de uz casnic, din lemn, obiecte textile, de mobilier, vestimentație populară, obiecte tradiționale de nuntă, măști, ouă încondeiate, piese din metal, de os sau caracteristice unei vetre de stână tradițională.
Se disting mai ales: macheta casei tradiționale de Coșna, vasele de Rădăuți, unice în Europa și produse în atelierul familiei Constantin Colibaba, două scafe săpate cu dălți rudimentare în rădăcini de pin, păretare în nuanțele lânii nevopsite, lăzi de zestre, costume vechi aparținînd femeilor huțule, baltage, păpuși tradiționale, instrumente muzicale, fotografii și machete. Alte puncte de atracție sunt cele trei odăi țărănești amenajate ca la începutul secolului XX, sculptura „Palma lui Dumnezeu” sau „Legenda Urieşilor”, aparţinând profesorului Ion Cruceanu (personalitate culturală din Zona Domelor, fost muzeograf al Muzeului de Etnografie).
Preț intrare |
Orar de vizită |
|
Adulţi – 5 RON
Elevi, studenţi, pensionari – 2 RON
|
Marţi – Duminică: 10:00 – 17:00 | |
Date de contact: strada Mihai Eminescu, numărul 17, (în sediul Primăriei), Vatra Dornei, nr. telefon: 0230.375.229.