- Este in Tulcea, Judeţul Tulcea
- Fondat în 1975
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Te întrebai ce ai mai putea să vizitezi în Tulcea? Cum ţi se pare o vizită la Muzeul de Istorie şi Arheologie din localitate?…
- Condiții de vizitare: se oferă ghidaj
Muzeul de Istorie şi de Arheologie din Tulcea este parte componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale din localitate.
A fost fondat prin organizarea expoziţiei permanente de istorie şi de arheologie, în 1975, într-o clădire construită în Parcul Monumentul Independenţei, pe locul cetăţii antice Aegyssus.
Muzeul cuprinde astăzi obiecte cu o mare valoare istorică, documente, fotografii, hărţi, ce ilustrează realităţile politice, militare, economico-sociale şi culturale nord-dobrogene din perioada sec. XIX-XX.
Remarcabilă, prin valoarea informațiilor furnizate cu privire la orașul Tulcea, este colecția de documente și fotografii ce au aparținut lui Ştefan Bors, un cunoscut antreprenor, om politic, primar și președinte al Consiliului Județean, de numele căruia se leagă ridicarea mai multor edificii publice tulcene. De asemenea, printre bunurile de seamă achiziționate de Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea se numără peste 400 de documente ce prezintă aspecte privind activitatea Comisiei Europene a Dunării și Direcției Dunării Maritime.
Secţia de numismatică şi de medalistică este alcătuită din 45 000 de piese antice, medievale şi moderne, printre care se găseşte şi cea mai mare parte din impresionantul tezaur de la Uzun Baiir cu peste 21 000 dirhemi tătăreşti, 175 hyperperi bizantini, 75 lingouri de argint, obiectele de podoabă din aur şi argint ( cel mai mare tezaur de acest gen din Europa).
La fel de însemnate sunt și tezaurele de semne premonetare de la Jurilovca și Visina, de oboli de la Orgamé/Argamum, cu denari romani republicani de la Tulcea, cu denari romani imperiali de la Agighiol, Trestenic și Alba, de antoninieni de la Tulcea și de monede schyphate de la Isaccea.
Totodată, aici vei găsi mai mult de 500 de medalii inventariate, ce marchează diverse evenimente importante din istoria României.
Colecţia de arheologie reuneşte peste 40 000 de piese. Se evidenţiază: podoabe fin lucrate în materiale diverse, obiecte paleocreştine din bazilica de la Niculiţel, din complexul monahal descoperit în apropierea cetăţii Ibida şi din alte situri arheologice reprezentative pentru începuturile creştinismului în zona Dunării de Jos. Sunt totodată expuse: portrete funerare, statuete, plăcuţe votive, dar şi o bogată colecţie de ceramică.
Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea derulează şi diverse programe de pedagogie muzeală în şcolile din oraş şi din judeţ. Două dintre proiectele propuse în aceste spaţii educaţionale sunt: „Să ne cunoaştem trecutul”, adresat elevilor din clasele I-IV şi „File din istoria Dobrogei”, pentru elevii de gimnaziu şi de liceu. Programele urmăresc dezvoltarea unei educaţii alternative prin şi pentru patrimoniul detinut de instituţie.
Preț intrare |
Orar de vizită |
adulţi 5 RON |
mai-oct: 10-16 nov-apr: 8-16 luni închis |
Date de contact: Str. 14 Noiembrie, nr.1, Tulcea. |
|
|