De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din cele mai importante monumente istorice a cărei valoare este dată de diversitatea de stiluri arhitecturale (neoclasic, corintic, renascentist, gotic, secession, art nouveau) armonios și ingenios îmbinate!
- Este în Arad, județ Arad
- Construit între 1911-1913
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Lajos Szantay
- Cod monument Istoric: AR-II-m-B-00507
- Condiții de vizitare: potrivit programului de vizitare
Unul din cele mai representative clădiri ale orașului Arad este și Palatul cultural, care impresionează nu numai prin dimensiune, ci în special prin amalgamul de stiluri arhitecturale, frumos și armonios îmbinate.
Palatul a fost construit cu scopul de a adăposti muzeul local, biblioteca orașului și o sală de concerte, idee inițiată de Societatea Culturală Kölcsey din Arad în anul 1901. Planul palatului a fost realizat de arhitectul arădean Ludovic Szantay, care a fost ales, înainte de această decizie fiind organizat un concurs la care s-au prezentat 27 de proiecte, semnate de arhitecți din Paris, Berlin, Budapesta, dar care nu au corespuns cerințelor autorităților locale.
După alegerea locului, s-au făcut pregătirile necesare pentru ridicarea palatului, însă, din lipsă de fonduri, s-a sistat întregul proces, până în anul 1910, când au fost reluate, pentru ca în anul 1913 să fie finalizate.
Inaugurarea Palatului cultural a avut loc în data de 25 octombri 1913, cu un concert simfonic susținut de Filarmonica orașului Arad, care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet și Beethoven. De-a lungul timpului pe scena sălii de concerte au urcat personalități românești și străine renumite, precum tenorul Traian Grozăvescu, compozitorul și dirijorul Richard Strauss, compozitorul și pianistul Bela Bartok și nu în ultimul rând, marele George Enescu, care la împlinirea vârstei de 50 de ani, a fost făcut cetățean de onoare al orașului Arad în sala mare a palatului.
Din punct de vedere arhitectural, clădirea prezintă mai multe stiluri, astfel că fațada este realizată în stil neoclassic, aducând aminte de templele grecești, cu un fronton triunghiular sprijinit de coloane masive în stil corintic și decorat cu un basorelief dedicat muzelor științei, muzicii și literaturii. Basorelieful este semnătura sculptorului maghiar Geza Rubleczky. Deasupra frontonului se află un turn masiv, cu bază pătrată.
De-o parte și de alta a clădirii, se află aripile laterale, realizate în stilul Renașterii italiene, prevăzute cu scări decorative ce duc la intrări laterale și cu câte un turn mic, cu bază poligonală. În partea dinspre parc se mai afla o intrare, care este realizată în stilul gotic al Castelului Corvinilor din Hunedoara. Nici interiorul clădirii nu este mai prejos, impresionând prin scările monumentale de la intrare, holul decorat cu marmoră de Moneasa, ornamentațiile în stil secession, ferestrele în stilul nouveau-art sau fresca poleită cu foiță de aur.
Între anii 1978-1980, Palatul cultural trece printr-un proces de restaurare. În prezent, Palatul Culturii adăpostește Muzeul Județean și Filarmonica de stat.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Complexul Muzeal Arad
Adulți – 2 RON
Copii, elevi, studenti, militari, pensionari – 1 RON
GRATUIT – copii institutionalizati, pensionari care au lucrat minim 10 ani în cultura (pe baza legitimatiilor speciale, emise de guvern), persoane care lucreaza în reteaua muzeala (pe baza de legitimatie), colaboratori ai muzeului (pe baza de legitimatie), membri ICOM sau AICA (pe baza de legitimatie), persoane cu handicap, veterani de razboi);
Ghidaje generale- 10 RON
Ghidaje speciale- 20 RON
Taxă de filmare -100 RON
Taxă de fotografiere – 10 RON
|
Marți -Duminică: 09:00 – 17:00 |
Date de contact: Piața Enescu George 1, Arad, județ Arad, nr. de telefon: 0257.281.847. |