- Este in Baile Olanesti, Judet Valcea
- Unitate geografica zona subcarpatică a Muntilor Capatanii
- Altitudine: 450
Localitatea este supranumita „Izvoarele de aur” datorita apelor minerale iodurate, bramorate, sodice, calcice, sulfuroase si clorurate, hipotone sau izotone…
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: tot timpul anului
Oraşul este relativ nou, aici neaflându-se terme romane sau altceva care să ducă la concluzia că este o aşezare veche (nu acelaşi lucru se poate spune de localitatea acum componentă, Olăneşti – sat). Se află aşezat pe valea Tisei (cunoscută mai mult sub denumirea de râul Olăneşti) afluent al Oltului, înconjurat de munţii Gerea, Folca şi Căprăreaţa din Carpaţii Meridionali al căror înalţimi se pierd în dealuri împădurite. Aceasta face ca iernile să fie blânde şi verile răcoroase.
Vechimea oraşului se indentifică cu existenţa descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olăneşti sunt menţionate prima dată într-un hrisov din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moşia clucerului Toma Olănescu care construieşte primele camere de băi. De aici şi numele de Băile Olăneşti. Conducătorul revoluţiei din 1821, Tudor Vladimirescu, se retragea aici, pe moşia Olăneştilor, cu un grup de boieri fideli şi astfel s-a răspândit vestea efectului tămăduitor al apelor miraculoase în Ţara Românească. Statiunea Baile Olanesti este una dintre putinele localitati din tara care intruneste in chip armonios doi factori naturali de cura: factorul climatic si topoclimatic local, si factorul hidromineral constituit din apele minerale. Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna sunt necaptate. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).
Primele analize ale apelor s-a făcut pe la 1830, punându-se în evidenţă prezenţa iodului. În 1868 dr. Carol Davila împreună cu un chimist, Bernath Lonway, fac analiza chimică a apelor, evidenţiind 40 de izvoare. Se ridică primele stabilimente de tratament. In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olanesti au fost efectuate in anii 1829 -1830 de catre dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.
In 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale in mai multe categorii dupa compozitia chimica si actiunea lor asupra organismului:
-14 izvoare iodurate
-6 izvoare sulfurate si clorurat sodice
-4 izvoare cu ape diuretice
-1 izvor bicarbonat, cu emanatii abundente de gaze
-2 izvoare purgative
-2 izvoare feruginoase
-2 izvoare avand compozitie mixta.
In anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma „Rumpel” din Viena in urma studiilor efectuate la Baile Olanesti, a ajuns la concluzia ca debitul si temperatura apelor minerale raman constante sau variaza foarte putin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olanesti ( izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18).
Odata terminata captarea, sursele hidrominerale au fost supuse investigatiilor fizice si chimice de catre dr. Krizon din Praga, chimistii Meta si Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihailescu, dr. L.Alexiu, dr.P.Petrescu.
In urma analizelor, in 1926 izvoarele minerale din Olanesti dupa concentratie au fost clasificate in 3 grupe:
-ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24,12,11,14,10,6)
-ape izotone (izvoare minerale nr: 5,7,30)
-ape foarte usor hipertone ( izvoare minerale nr: 19,3,20).
In urma studiilor comprativecu alte ape minerale din Europa, s-a constatat ca izvorul mineral nr: 24 din Baile Olanesti, egaleaza sau depaseste efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon; izvoarele minerale nr: 3 si nr: 9 au calitati similare apelor minerale de la Ems, Eaux Bonnes.
Izvorul mineral nr. 2 are actiune egala ori superioara a apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Achen; sursa minerala nr. 20 (folosita pentru bai) depaseste calitatile celor din Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes. Elementul cu cea mai mare importanta valoare biologica este hidrogenul sulfurat, care este instabil, dand nastere fie sulfului elementar, fie acizilor polisulfhidrici si sarurilor lor. Activitatea biologica este legata de viteza cu care sunt acaparati acestia de organism. In ceea ce priveste potabilitatea apei, in urma carcetarilor efectuate de Institutul de Stiinte Biologice din Bucuresti, s-a dovedit ca analizele biochimice indica cvasiabsenta activitatilor enzimatice, germenii patogeni lipsesc, apele inscriindu-se in limitele de potabilitate admise de legislatia in vigoare. Statiunea se gaseste printre putinele locuri din tara unde se efectueaza tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona direct de la sursa
Afecţiunile ce pot fi tratate la Olăneşti sunt:
– afectiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;
– afecţiuni renale şi ale căilor urinare: litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, glomerulonefrita cronică, cistită cronică;
– afecţiuni cronice ale ficatului şi căilor biliare: dischinezie biliară,colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă (cu calculi nemobilizabili), tulburări după ficat operat (colecistoctemie), hepatită cronică stabilizată, pancreatită cronică;
– afecţiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronşita cronică astmatiformă, astm bronşic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronşite cronice, traheobronşite cronice, bronsectazie;
-afecţiuni metabolice şi de nutriţie: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, gută, obezitate;
– afecţiuni dermatologice: psoriazis,ihtioze incipiente,keratodermii eczeme cronice,neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;
– afecţiun alergice: de diferite tiologii(alimentare,medicamentoase bacteriologice) şi cu manifestări diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale);
– boli profesionale (intoxicaţii cu metale grele: Pb, Hg, As);
– afecţiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială stadiul 1 si stadiul 1, arteropatii periferice;
– afecţiuni asociate: afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale abarticulare, stări posttraumatice, osteoporoză, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroză astenică;
– afecţiuni endocrine;
– afecţiuni ginecologice cronice
Tratamentul balnear de Olanesti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne: profilactic (profilaxie primara sau cura de sanatate la cei sanatosi, si profilaxie secundara – preventie a recaderii bolii), curativ si recuperational. Tratamenul balnear de Olanesti se imparte in crenoterapie (tratament cu ape minerale) si tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie). In cura interna, s-a generalizat metoda administrarii a 6 prize de apa pe zi, pe cat posibil direct de la sursa (buvetele amenajate in statiune), deoarece apele hipotone si izotone (care contin sulf tritabil tiosulfati sau complexe coloidale sulfuroase) isi pierd stabilitatea in contact cu aerul, isi modifica atat aspectul, cat si actiunile farmacodinamice in cateva ore. Acesta este motivul pentru care aceste ape nu se imbuteliaza si nu se comercializeaza. Unele ape trebuie incalzite la anumite temperaturi inainte de administrare. In hotelurile mari, exista baruri de ape minerale aprovizionate la ore fixe de 6 ori pe zi.
Pentru cura externa, in statiune sunt prezente urmatoarele facilitati:
– un pavilion cu instalatii pentru bai calde si instalatii pentru irigatii vaginale, unde se fac zilnic peste 1000 de bai.
– sectie de hidroterapie cu personal sanitar calificat unde se fac: bai generale, bai partiale, dusuri, dus-masaj, dus subacvatic, impachetari cu parafina, masaj uscat, bai cu plante medicinale, bai cu bule de aer.
– sectie de electroterapie: solux, bai de lumina partiale, raze ultraviolete, unde scurte, diatermie, bai galvanice 4 celurare, diadinamici, Interdin, etc.
– sectie de tratament cu instalatii de aerosoli.
– sala de cultura medicala, kinetoterapie (kinetoterapie individuala si de grup;kinetoterapie cu aparatura speciala (bicicleta ergometrica, steppere, covor rulant, etc.), hidrokinetoterapie individuala si de grup la piscina.
– in cadrul Hotelului Parang exista o baza de tratament de fizioterapie si termoterapie unde se pot face zilnic cate 1286 proceduri medicale, printre care:
– bai cu bule si dus sbacvatic, bai galvanice, bai minerale, bai de plante
– injectii cu apa minerala, curent diadinamic, ionizari, solux, interdin
– stereodinatar, ultrasunete, impachetari cu parafina, masaj, aerosoli
– magnetodiaflux, ultraviolete, unde scurte, laser
Unitatea mai este dotata si cu o sala cultural-sportiva, 6 cabinete medicale, o sala de sterilizare si un laborator pentru analize medicale.
– in cadrul Hotelului Olanesti exista 4 cabinete medicale, 8 cabinete de fizioterapie unde se efectueaza o serie de proceduri ca tratament asociat curei de ape, o sala de fitness, o piscina acoperita.
Climatoterapia
Climatologia este un factor foarte imporatant pentru tratamentul si profilaxia bolilor. Ea consta in schimbarea mediului pentru o perioada de cel putin 12 zile.
Climatoterapia consta in doi factori foarte importanti in tratamentul curativ, cat si in cel profilactic:
– o actiune de calmare, linistire, eliberare de stress.
– activ excitant: miscarea sistematica sub forma unei cure de teren (excursii, sport alternat cu ore de odihna).
Dietoterapia
La Olanesti, sub controlul personalului medico-sanitar de specialitate se intocmesc si se prepara zilnic un numar de 5 regimuri majore. Folosind clasificarea dupa prof. Pevzner, care clasifica dietoterapia in 15 regimuri, de la dieta 1 la dieta 15, in Olanesti se servesc dietele 1, 2, 3, 4, 5, in care se pot incadra toate afectiunile cu indicatii pentru Olanesti si care necesita si un regim alimentar.
De asemenea, si in in pensiunile şi restaurantele hotelulurilor se pot servi meniuri dietetice corespunzatoare afectiunii de tratat: dieta hiposodata, hipoacida, hipoproteica, hipolipidica, hipoglucidica (diabet).
Izvoare minerale si indicatii terapeutice Baile Olanesti
In urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat ca:
– izvorul mineral nr: 24 din Baile Olanesti, egaleaza sau depaseste efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon
– Izvorul mineral nr. 2 are actiune egala ori superioara a apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Achen
– izvoarele minerale nr.3 si nr.9 au calitati similare apelor minerale de la Ems si Eaux Bonnes
– sursa minerala nr. 20 (folosita pentru bai) depaseste calitatile celor din Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes.
Izvorul nr. 3 – CORONA OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– enterocolite cronice nespecifice;
– alergoze digestive;
– afecţiuni ce necesită cure de coreleză;
– afecţiuni metabolice (diabet zaharat necomplicat, hiperuricemie, gută).
Izvorul nr. 5 – MINERVA OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– enterocolite cronice nespecifice;
– afecţiuni ce necesită cure de coreleză (colecistită alitiazică, dischinezii);
– diabet zaharat compensat.
Izvorul nr. 7 – CRISTAL OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, bromurată, sodică, izotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– afecţiuni ce necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe căile biliare, colecistite cronice) ;
– enterocolite cronice nespecifice;
– alergoze digestive, respiratorii, cutanate;
– parazitoze intestinale.
• terapie parenterală (injecţii):
– afecţiuni alergice cu manifestare polimorfă (urticarie cronică, eczeme cronice, prurigouri, psoriazis, ihtioze incipiente, furunculoză cronică, neurodermite, acnee, infecţii urinare, hiperfoliculinemie);
• aerosoloterapie:
– rinosinuzite cronice;
– faringite cronice;
– laringite cronice;
– traheo-bronsite cronice;
– astm bronşic;
– rinite cronice alergice;
– pneumoconioze.
Izvorul nr. 8 – MARA OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, bromurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice hipoacide;
– enterocolite cronice nespecifice;
– afecţiuni ce necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele postoperatorii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiazică).
Izvorul nr. 9 – TRIUMF OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice hipoacide;
– enterocolită cronică nespecifică cu scaune puţine şi stare de nutriţie bună;
– afecţiuni ale căilor biliare care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiziacă) ;
– alergoze digestive.
Izvorul nr. 10 – FLORA OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, oligominerală, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice hipoacide;
– enterocolită cronică nespecifică;
– afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare) ;
– afecţiuni renale care necesită cure de diureză (infecţii urinare cronice, pielite, cistite).
Izvorul nr. 11 – PRIMO OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, oligominerală.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză (litiază renală, infecţii urinare cronice, pielite, pielocistite).
– enterocolită cronică nespecifică;
– afecţiuni ale căilor biliare care necesită cure de coreleză (dischinezie biliară, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistită cronică nelitiziacă).
Izvorul nr. 12 – TERRA OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, oligominerală.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză (litiază renală, infecţii urinare cronice, pielite, pielocistite).
– afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistite cronice nelitiziace).
Izvorul nr. 13 – EXTAZ OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– afecţiuni inflamatorii cronice nespecifice ale intestinului în fazele de acalmie;
– afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, sechele după operaţii pe căile biliare, colecistite cronice);
– afecţiuni care necesită cure de diureză (litiază renală operată, infecţii urinare cronice);
– pielonefrite cronice în afara puseelor de acutizare.
Izvorul nr. 14 – CORAL OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– enterocolite cronice nespecifice;
– afecţiuni care necesită cure de coreleză (dischinezii biliare, colecistite cronice nelitiazice);
– afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză.
Izvorul nr. 15 – IMPERIAL OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, izotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– afecţiuni inflamatorii cronice nespecifice ale intestinului în fazele de acalmie;
– afecţiuni biliare (dischinezie biliară, sechele postoperatorii ale căile biliare, colecistită cronică nelitiazică) ;
– alergoze de natură digestivă, respiratorie, cutanată;
– parazitoze intestinale.
• terapie parenterală (injecţii):
– afecţiuni alergice cu manifestări polimorfe (urticarie cronică, eczeme cronice, prurigouri, psoriazis, ihtioze incipiente, furunculoză cronică, neurodermite, acnee rozacee, infecţii urinare);
• aerosoloterapie:
– rinosinuzite cronice;
– faringite cronice;
– laringite cronice;
– traheo-bronsite cronice;
– astm bronşic;
– bronşită cronică astmatiformă;
– rinite cronice alergice;
– pneumoconioze.
Izvorul nr. 19 – MIRAJ OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură externă (balneaţie):
– afecţiuni ale aparatului locomotor de natură reumatismală;
– sechele musculo-articulare posttraumatice;
– afecţiuni neurologice periferice cronice.
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– enterocolite cronice specifice cu constipaţii;
– colecistite cronice;
– tulburări funcţionale ale colonului;
– dischinezii biliare;
– dislipidemii;
– diabet zaharat echilibrat;
– obezitate.
Izvorul nr. 24 – MAGIC OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, oligominerală.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– afecţiuni ale aparatului urinar care necesită cure de diureză (litiază renală operată, litiază urinară în afara perioadelor colicative, infecţii urinare cronice, pielite, pielocistite);
– afecţiuni metabolice (diabet zaharat compensat, hiperuricemie, gută).
Izvorul nr. 30 – ATLAS OLĂNEŞTI – apă minerală sulfuroasă, clorurată, bromurată, sodică, calcică, magneziană, hipertonă.
Indicaţii terapeutice:
• cură internă (crenoterapie):
– gastro-duodenite cronice;
– enterocolopatii cronice nespecifice cu constipaţie;
– colecistite cronice;
– tulburări funcţionale ale colonului;
– sechele după colecistectomie;
– diabet zaharat echilibrat;
– obezitate.
• cură externă (balneaţie):
– afecţiuni reumatismale degenerative ale aparatului locomotor.
Sondele:
– 5 – FORTE OLĂNEŞTI;
– 5 BIS – BETA OLĂNEŞTI;
– 4 – MONDIAL OLĂNEŞTI;
– 2 – PARADIS OLĂNEŞTI;
– 3 – VENERA OLĂNEŞTI
sunt ape minerale sulfuroase, hipertone.
Indicaţii terapeutice:
• cură externă (balneaţie):
– afecţiuni ale aparatului locomotor de natură reumatismală;
– sechele musculo-articulare posttraumatice;
– afecţiuni neurologice periferice cronice;
– afecţiuni vasculare periferice.
Indicaţiile terapeutice şi tratamentul se vor face sub stricta supraveghere a medicului specialist de recuperare medicală şi BFT.
*Informatiile medicale au fost furnizate de Dr. Popa Alexandru, Director Medical Hotel Olanesti.
Posibilitati agrement Baile Olanesti
Posibilitati de destindere si agrement in statiunea Baile Olanesti:
– excursii organizate pentru vizitarea obiectivelor turistice ale zonei / judetului Valcea
– drumetii spre rezervatiile naturale din jur sau spre manastiri
– inchirieri biciclete
– piscine in aer liber si piscina acoperita
– strand cu apa termala si sulfuroasa
– trasee off-road (ATV-uri, masini de teren)
– vizite la palatul Olanesti
– gradina de vara si sala de cinema
– sali de fitness, sauna, masaj
– baruri, restaurante, discoteci, cafenele
– Club Internet Parang
Drumetii in zona Olanesti
Trasee pentru drumetii in jurul statiunii:
– Olanesti – satele Tisa si Gurguiata
– Olanesti – satele Tisa si Gurguiata – Schitul Bradu
– Olanesti – Schitul Iezer – Pestera „Sf.Antonie”
– Olanesti – Schitul Iezer – Schitul Pahomie – Schitul Patrunsa (se recomanda o alocare stricta a timpului deoarece pentru a ajunge pana la Patrunsa este nevoie de 9 ore in medie)
– Olanesti – Manastirea Frasinei
– spre izvoarele raului Olanesti
– Olanesti – „Piatra scrisa”
– Olanesti – Lacul Frumos (Mosoroasa)
Cura de teren se face treptat, cu un efort fizic moderat, pentru a cruta organismul bolnav si obosit.
La schituri si la manastiri, se poate manca sau dormi peste noapte, dupa caz si in functie de posibilitatile si regulile bisericesti.
Pentru turistii antrenati sau obisnuiti cu efortul fizic, in Masivul Buila-Vanturarita se pot efectua trasee, care sunt marcate pentru o usoara orientare in teren:
– Olanesti – Valea Olanesti – Muntele Stogu – Cantonul Cheia; Marcaj: banda rosie
– Olanesti – Valea Olanesti – Comanca – Muchia Gropile – Munchia Cainelui – Dosul Pamantului – Lotrisor; Marcaj: cruce albastra apoi banda albastra
– Olanesti – Manastirea Frasinei – Fruntea lui Dat – Dosul Pamantului – Lacul Doamnei – Lotrisor; Marcaj: nemarcat pana la Frasinei, apoi banda albastra
– Olanesti – Cantonul Cheia – Curmatura Comarnicelor – Paraul de Piatra- Muntele de Piatra- Intre Rauri; Marcaj: triunghi rosu
– Olanesti – Cantonul Cheia – Curmatura Comarnicelor – Paraul de Piatra – Muntele de Piatra – Vf Piatra; Marcaj: triunghi rosu pana la Muntele de Piatra, apoi punct rosu
– Olanesti – Schitul Iezer – Schitul Pahomine – Schitul Patrunsa; Marcaj: cruce rosie
– Olanesti – Cantonul Cheia – Muntii Capatanii (muchia Stana Batrana); Marcaj: triunghi rosu.
De retinut:
– Informati-va bine asupra oricarui traseu!
– Traseul pe Valea Cheii este interzis in amonte, desi apar unele semne rosii, nu este recomandabil sa le urmati, deoarece Valea Cheii, extrem de accidentata, prezinta in Cheile Recea dificultati alpine.
– Atentie la vipere, semnalate si pe stancariile muntilor!
– Nu se recomanda nici unul dintre traseele de mai sus iarna!
Zone pentru alpinism tehnic:
– Masivul Vanturarita – Stogosoarele – Stogu
– Claia Stramba – Vanturarita