- Este in Turda, Judet Cluj
- Unitate geografica apartine aliniamentului de vest, care se incepe din nord in Maramures, pana in Sibiu la sud si din care mai fac parte si zacamintele de la Ocna Dej, Sic, Cojoca, Valea Florilor si Ocna Mures.
- Datare: De la retragerea aureliana pana in secolul al XI- lea
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
Salina Turda este un adevarat muzeu al mineritului in sare din Transilvania….
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07801
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: partial pentru persoanele cu dizabilitati intrarea se face prin intrarea veche situata pe Str. Salinelor, nr. 54B (Cartier Turda Noua). Pentru aceasta categorie salina este vizitabila numai la nivelul galeriei de transport Franz Josef, baza de tratament, mina Iosif, Sala Crivacului, Sala Putului de extractie, Sala de Spel
Zacamantul de la Turda apartine aliniamentului de vest, care se incepe din nord in Maramures, pana in Sibiu la sud si din care mai fac parte si zacamintele de la Ocna Dej, Sic, Cojoca, Valea Florilor si Ocna Mures.
Camerele de exploatare aveau forma de piramida si erau situate una langa alta si erau despartite intre ele printr-o impletitura de nuiele. De la retragerea aureliana pana in secolul al XI- lea, nu mai exista nicio dovada ca s-ar fi continuat extragerea sarii, dar populatia locala se pare ca a vontinuat pentru a-si acoperi necesitatile interne cat si pentru exportul/trocul cu statele vecine.
Salina din Turda a fost la inceputuri una dintre cele mai importante saline din Transilvania, dar incepe sa decada dupa anul 1840 din cauza concurentei pe care i-o face salina de la Ocna Mures, ajungand sa devina rezerva a ei. Salina din Turda avea trei puturi vechi din care se extragea sare, numite „Iosif”, „Terezia” si „Anton”. In ultimul adancimea ajungand la 108 metri, activitatea fiind sistata din cauza ca sarea avea un continut ridicat de argila.
Principala problema a salinei era legata de transportul sarii scoase la suprafata de la gura puturilor din Valea Sarata pana la depozitele din Turda Noua. Drumul era foarte abrupt asa incat s-a hotarat in anul 1853 construirea unei galerii de transport care a fost numita „Franz Iosif” si a atins in anul 1871 lungimea de 780 de metri, pana la sfarsitul secolului ajungand la lungimea de 917 metri.
Salina s-a inchis in anul 1932 si este redeschisa in timpul celui de-al doilea razboi mondial si este folosita ca adapost antiaerian. In anul 1950 capata statutul de obiectiv turistic pana in anul 1992. Astazi salina este modernizata si ar putea servi drept inspiratie oricarui producator de filme science fiction. Anul acesta, Salina Turda a fost declarata obiectivul nr. 1 al Romaniei. Daca nu ati ajuns inca la salina, indiferent de cum se prezinta vremea Cluj, este un obiectiv turistic ce poate fi vizitat si pe vreme rea.
Pret intrare |
Orar de vizita |
Adulti: 20 RON
Copii/Elevi/studenti:10 RON
Pensionari: 12 RONElevii și studenții (cursuri de zi) vor dovedi calitatea cu un act (carnet, legitimație) vizat la zi; Copii sub 3 ani: gratuit
|
Baza de tratament: -Luni, Marți, Sâmbătă, Duminică: 09:00 – 14:00 – Miercuri, Joi, Vineri: 09:00-16:00 |
Date de contact: Intrarea principala – Aleea Durgaului, nr. 7; Intrarea veche – str. Salinelor, nr. 54B; Tel/Fax: 0364-260940; 0264-311690
|
|
|