De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un muzeu al spiritualităţii gorjene!
- Este în Târgu.-Jiu, Județ Gorj
- Anul înfiinţării: 1894
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” se află în centrul oraşului Târgu Jiu şi se numără printre primele muzee din ţară…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Muzeul poartă numele fondatorului său, Alexandru Ştefulescu, un istoric al judeţului Gorj şi al oraşului Târgu-Jiu, care în anul 1893 a întemeiat o colecţie istorică şi arheologică a şcolii primare de băieţi din Târgu-Jiu, unde ocupa funcţia de învăţător şi director.
A publicat documente şi traduceri şi monografii istorice de referinţă, precum „Gorjul istoric și pitoresc”, „Mânăstirea Tismana”, „Polovragi”, „Istoria Târgu-Jiului”, „Documente romano-salve referitoare la județul Gorj”.
Muzeul a luat fiinţă în data de 16 iulie 1894, la iniţiativa lui Alexandru Ştefulescu, sprijinit de o mână de oameni de cultură, printre care prof. Iuliu Moisil, pictorul Vitold Rolla Piekarski şi ing. Aurel Diaconovici. În prezent, muzeul este adăpostit într-o clădire care datează din anul 1875, iniţial fiind destinată ca sediu al Prefecturii, apoi devenind sediu tribunalului.
Între anii 1977-1978, trece printr-un proces de restaurare, şi devine sediul muzeului judeţean.
Muzeul a funcţionat iniţiat în două săli din cadrul clădirii Prefecturii (actualul muzeu), după care a fost mutat în cadrul Gimnaziului Tudor Vladimirescu. La începutul sec. al XIX-lea, grupul care a înfiinţat muzeul s-a destrămat, în anul 1910, stingându-se din viaţă directorul muzeului, Alexandru Ştefulescu.
Muzeul a supravieţuit anii războiului, însă o parte din colecţie fie a dispărut, fie a fost distrusă, iar piesele istorice rămase au fost reorganizate într-o expoziţie la Liceul Tudor Vladimirescu.
În anul 1925, Liga femeilor din Gorj, în frunte cu preşedintele acesteia Aretia Tătăteresu, va iniţia o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei clădiri destinate muzeului. Proiectul i-a fost încredinţat arhitectului Iulius Doppelreiter, care a avut ca sursă de inspiraţie arhitectura culei Crăsnaru din Groterea Gorj. Clădirea a fost ridicată în Grădina publică din Târg-Jiu, iar inaugurarea muzeului a avut loc în data de 5 septembrie 1926. Va funcţiona în acest loc până în anul 1954, când, muzeul s-a mutat într-un imobil naţionalizat de pe strada Tudor Vladimirescu nr 73, din cauza spaţiului care devenise insuficient pentru colecţii. La sfârşitul anului 1974, muzeul a fost mutat în fostul Palat Administrativ din strada Geneva nr.8, actuala clădire.
Patrimoniul muzeului cuprinde colecţii de arheologice (epocă preistorică, dacică şi romană), istorie medievală, modernă şi contemporană, colecţie de numismatică (epoca romană), colecţia de documente Alexandru Ştefulescu (sec. XV-XIX), care reprezintă nucleul muzeului, carte veche, icoane.
În anul 1975, s-a reorganizat o expoziţie nouă de istorie şi arheologie, precum şi una de arte plastice, care în anul 1990, se va muta într-un sediu nou, de pe bulevardul Brâncuşi, lângă Grădina publică, şi va funcţiona sub numele de Casa muzeu „Constantin Brâncuşi”.
În anul 1996, secţia de istorie şi arheologie a muzeului Judeţean Gorj a fost denumită după numele fondatorului său, Alexandru Ştefulescu.
Muzeul Judeţean Gorj are în administrare mai multe instituţii:
– Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, care adăposteşte secţia de etnografie
– Casa memorială „Constantin Brâncuşi” din satul Hobiţa
– Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu
– Casa memorială „Tudor Vladimirescu” din comuna Vladimir
– Casa memorială „Ion Popescu-Voineşti” din comuna Bălăneşti
– Casa muzeu „Gheorghe Zamfir”
– Casa muzeu „Maria Lătăreţu”
– Casa Cartienilor – Cartiu
– Peştera Polovragi
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON |
Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: Str. Geneva nr. 8, Târgu Jiu, judeţ Gorj, nr tel 0253.212.044. |