- Este in Sinaia, Jud. Prahova.
- Construit intre 1875 si 1883.
- Deschis turistilor cu taxa de vizitare.
Castelul Peles, prin valoarea sa istorica si artistica, este cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania, si unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea…
- Ctitor/Autor: Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman
- Cod monument Istoric: PH-II-m-A-16696.01
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: partial, ghid
Primele planuri arhitectonice pentru Castelul Peles au fost realizate de Wilhelm von Doderer. Acesta urmase studii de specialitate la facultatile de arhitectura din Sttutgart si Berlin, iar din anul 1862 lucrase la Viena (ca membru al biroului renumitilor arhitecti van der Nüll si Sickardsburg) la realizarea planurilor cladirii Arsenalului din capitala austriaca.
In calitate de arhitect liber profesionist, realizase planurile pentru sediul Marelui Stat Major de la Viena si pentru complexul balnear de la Baile Herculane. In anul 1872 a fost contactat de Administratia Casei Princiare romane pentru realizarea planurilor resedintei de vara a suveranului roman. Incercand sa raspunda cerintelor suveranului roman, al carui demers constructiv se afla sub semnul austeritatii financiare, arhitectul a fost nevoit sa prezinte mai multe proiecte, insa acestea nu au corespuns dorintelor suveranului si in anul 1876 i s-a reziliat contractul, iar conducerea santierului si realizarea unei noi serii de planuri i-au fost incredintate arhitectului Johannes Schulz.
Acesta propune o cladire cu aspectul unui chalet (dupa cum era privita in epoca), care a corespuns atat viziunii si gustului artistic, cat si posibilitatilor financiare ale lui Carol I. Alegerea stilului neorenasterii germane a fost deopotriva expresia gustului la moda in anii ’70 ai secolului al XIX-lea in Germania, cat si ilustrarea convingerilor estetice ale lui Carol I. Datorita uzinei electrice construita pe malul paraului Peles, Castelul Peles a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. In perioada 1889 – 1903 a fost construit Castelul Pelisor destinat Regelui Ferdinand si Reginei Maria.
Castelul Peles a intrat in circuitul turistic in anul 1947, restul complexului transformandu-se intr-un loc de creatie si odihna pentru oamenii de cultura ai vremii. Intreaga regiune a fost inchisa si declarata zona speciala in ultima perioada a regimului comunist, urmand sa fie redeschisa dupa revolutia din 1989. Castelul Peles a fost resedinta regala de vara (pana in 1947), iar astazi adaposteste un muzeu cu colectii de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii etc. Mobilierul de arta care decoreaza majoritatea incaperilor castelului cuprinde piese originale datând chiar din secolul al XV-lea, realizate in cunoscute ateliere europene din Mainz, Munchen, Viena, Hamburg.
In domeniul artei plastice, trebuie stiut ca Pelesul adaposteste una dintre cele mai importante si mai valoroase colectii de tablouri din Europa, in numar de aproximativ 2000 de piese, semnate de Gustav si Ernest Klimt, Franz Match, Dora Hinz si chiar regina Elisabeta, dar si o serie de copii dupa pictori celebri.
Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte si Sala Armelor. Holul de la intrare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si stauiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara. Salile de arme, amenajate in perioada anilor 1903 – 1906, adapostesc peste 4000 de piese europene si orientale din secolele XIV – XVII.
Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI – XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania. Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta, mobilierul din aceasta incapere fiind primit in dar de la maharajahul de Kapurtala. Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene. Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo. Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata in stilul Ludovic al XIV-lea. La etajul I se afla Sala de Concerte, amenajata in 1906, in care se gasesc un clavecin executat la Anvers in 1621, un pian cu coada verticala Bluthner si o orga Rieger cu doua claviaturi.
Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele si gravate cu litere de aur. In spatele unui raft cu carti se afla o usa secreta prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale Castelului.
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906 cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Vitraliile Castelului Peles au fost achizitionate intre anii 1883 si 1914, fiind lucrate in atelierele din Zettler (Munchen) si Zwolfer (Viena). O parte din ele sunt originale, piese elvetiene si germane din secolul al XV-lea, al XVIII-lea, altele dateaza din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. De asemenea, Castelul are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.
Pret intrare | Orar de vizita |
Expozitie de baza: Parter – 45 min
Adulţi – 20 RON
Tur Optional I: Parter + Etaj I – 1h15min
Adulţi – 50 RON
Tur Optional II: Parter+Etaj I+Etaj II – 2h
Adulţi – 70 RON |
Iarna: Miercuri: 11:00 – 17:00
|
Date de contact: Aleea Pelesului nr. 2, Sinaia, jud. Prahova. Tel: 0244 310 918 |