De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că prezintă vestigii arheologice, care reconstituie istoria meleagurilor aiudene încă de la sfârșitul paleoliticului!
- Este în Aiud, județ Alba
- Construit în 1796
- Închis temporar turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: –
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Situat în incinta Cetății Aiudului, în Palatul princiar, Muzeul de istorie din Aiud își începe povestea încă din anul 1796, când lângă Colegiul Academic Bethlen Gábor se înființează Raritatum et Rerum Naturalium Museum (Muzeul rarităților și lucrurilor naturale), în cadrul căreia exista și o colecție de obiecte istorice.
În anul 1862, profesorul P. Szathmary Karoly înființează colecția proprie de antichități denumită “antichități indigene și romane”, constituită din peste o sută de obiecte din piatră și bronz. În anul 1868, numărul de piese numismatice, din cadrul colecției de obiecte istorice, a ajuns la un număr impresionant de 2000 de piese, în anul 1822 existând doar 595 de monede și medalii din aur și argint. În anul 1914, existau déjà 3621 monede și medalii.
La sfârșitul anului 1917/1918, existau 9057 de obiecte antice, 836 obiecte istorice, iar colecția etnografică 1424 piese. Colecția de obiecte istorice a continuat să se mărească simțitor, sub grija custodelui colecției, Herepei Karol (1881 – 1896), la care merită menționată și contribuția arheologului aiudean Fenichel Samuel, primul transilvănean care a ajuns în Noua Guinee, cu aproape patruzeci de obiecte din etnografia și arta papuașilor (1891-1893).
În anul 1950, muzeul de istorie din Aiud devine instituție culturală de sine stătătoare, având sediul în clădirea Palatului Princiar. În prezent, patrimoniul muzeului a ajuns să numere peste 30.000 de obiecte muzeale, din care două treimi din domeniul arheologiei, expuse în patru săli, trei aflate la parter și una la etaj.
Prima sală expune o serie de monumente sculpturale și epigrafice ce datează din perioada daco-romană. A doua sală dedicată sfârșitului perioadei paleolitice și începutului primei vârste a fierului, se remarcă în special prin piesele din depozitele de bronzuri de la Aiud și Șpălnaca, considerate cele mai importante din arealul transilvănean, în categoria lor. În următoarea sală sunt expuse obiecte din epoca fierului propriu-zis, care au aparținut populației autohtone și migratoare (sciți și celți).
Sala de la etaj este dedicată perioadei dacico-clasice, daco-romane, prefeudale, feudale și moderne, aici fiind expuse și colecția de aproape 40 de piese din Papua-Noua Guinee.
Muzeul deține și o sală unde se organizează ocazional expoziții temporare cu tematică documentară, de artă sau etnografică.
Mare parte din materialele dacice descoperite în zona Aiudului și a împrejurimilor sale sunt acum expuse în diverse muzee din țară și străinătate, cum ar fi Muzeul ardelean din Cluj Napoca unde se găsesc vase grecești de import din sec. V-III BC, monede de arhint dacice etc. sau Muzeul Național din Budapesta sunt expuse monede de argint și obiecte de podoabe dacice etc..
În prezent, muzeul este închis, fiind supus unui amplu proces de reabilitare, care a început în anul 2013.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulți – 4 RON
Copii, elevi, studenți – 2 RON
Taxă foto/filmare – 10 RON
|
Marți – Vineri: 08:00– 16:00
Sâmbătă – Duminică: 08:00 – 12:00
Luni: închis.
|
Date de contact: Strada Cuza Vodă, Aiud, jud. Alba, nr. telefon: 0258/865459. |