De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că impresionează prin aspectul monumental al fațadei și prin bogata ornamentație interioară și exterioară!
- Este în Galați, județ Galați
- Construit între 1906-1917
- Poartă Hramul “Sfântul Andrei” și “Sfântul Nicolae”
- Deschis turiștilor.
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 30 noiembrie și 6 decembrie
Catedrala Arhiepiscopală din Galați este un lăcaș de cult, ce poartă hramurile “Sfântul Andrei” și “Sfântul Nicolae”. Lucrările de ridicare a catedralei au început în anul 1906 și s-au întins pe o perioadă de 11 ani, fiind finalizată în anul 1917. Piatra de temelie a fost pusă în data de 27 aprilie a anului 1906 de către prințul Ferdinand și regina Maria, alături de Pimen Georgescu, episcopul Dunării de Jos din acea vreme. Planul edificiului poartă semnătura arhitecților Petre Antonescu și Ștefan Burcuș.
Edificiul are o lungime de 37 m și o înălțime de 42,5 m, interiorul său fiind împărțită în pridvor, pronaos și naos și fără abside laterale. Pridvorul este deschis și sprijinit pe 8 coloane, realizate în stil corintic și grupate două câte două, care se termină în arcuri trilobate. Partea superioară a pridvorului este decorată cu motive tradiționale românești, precum frânghia împletită și alte forme geometrice. La exterior, catedrala este înconjurată de două brâuri, unul casetat la o treime din înălțimea zidurilor și al doilea în torsadă deasupra ferestrelor.
Deasupra pronaosului se află o turlă de dimensiuni mai mari față de celelalte două turle mai mici de deasupra naosului, toate prevăzute cu ferestre înalte și inguste. În ceea ce privește interiorul edificiului, pardoaseala este din dale de marmură de Carrara, albe și roșii. Și în realizarea catapesmei s-a folosit tot marmură de Carrara, plus cărămidă. Interiorul bisericii este pictat în frescă în stil neobizantin.
De-a lungul timpului catedrala a trecut prin diverse lucrări de restaurare și consolidare. În urma cutremurului din anul 1940, turla cea mare a fost grav avariată, astfel că edificiul va fi restaurat abia în anul 1950, având la bază planul arhitectului Stavru Cosifide și al inginerului E. Satâru. De executarea lucrărilor s-a ocupat, însă, inginerul Eugen Chenefeux. În ceea ce privește pictura, aceasta a fost restaurată de Niculina Dona și Ghiță Popescu. În urma cutremurului din anul 1977, catedrala trece printr-un nou proces de restaurare, care a constat atât în consolidarea clădirii, cât și în refacerea picturii interioare.
Catedrala Arhiepiscopală din Galați adăpostește într-o raclă de argint moaștele mai multor sfinți, printre care ale Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Ioan Scararul, Haralambie, Ștefan, Gheorghe, Pantelimon etc.
În anul 2006, catedrala a fost resfințită, care a reprezentat și un moment de sărbătorire a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie.
Date de contact: Strada Domnească nr. 104, Galați, județ Galați, nr. telefon: 0236.460.014. |