De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din ţară, a cărui valoare este sporită de prezenţa motivului brâului, a portalului sculptat şi a crucii de piatră din faţa bisericii!
- Este în Mesteacăn, comuna Văieni-Dâmboviţa, judeţ Dâmboviţa
- Construit înainte de anul 1751
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: DB-II-m-A-17573
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica de lemn din Mesteacăn se numără printre cele mai vechi lăcaşuri de cult din lemn din ţară, a cărui existenţă se întinde dincolo de anul 1751, ctitorit de Ion Mestecăneanu, al cărui nume apare menţionat pe crucea de piatră din faţa bisericii.
În prezent, biserica nu mai este folosită pentru slujbe, interiorul ei fiind lăsat fără nimic. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi este ridicată din bârne de lemn. Aspectul actual nu este cel iniţial, de-a lungul timpului trecând printr-un proces de modificări. Una dintre acestea a fost dărâmarea pronaosului şi înlocuirea cu un pridvor acoperit şi deschis. Aşadar, interiorul bisericii are trei încăperi: pridvor, naos şi altar. Pronaosul nu a mai fost adăugat, în naos, putând participa la slujbe atât bărbaţi, cât şi femei.
Naosul are o formă de pătrat, cu o lărgime de 4,62 m lărgime şi adâncime de 4,64 m. Altarul are o lungime de 2,98 m şi o lăţime de 3,59 m, terminându-se în cinci laturi. Deasupra pronaosului a fost ridicat un turn-clopotniţă de dimensiuni mici, fără galerie, prevăzut cu câte o fereastră pe fiecare latură. Turnul este acoperit cu un coif cu bază octogonală. La exterior, biserica este decorată cu motivul brâului care o înconjoară. Şi ancadramentul uşii de intrare este frumos decorat cu motivul brâului, iar în partea sa superioară sunt cioplite o cruce şi două rozete, câte una de-o parte şi de alta.
În partea dreaptă a intrării în biserică, stă cioplită în peretele de apus pisania bisericii în limba română, dar cu litere chirilice şi care spune că „Să să știe căndu sau tărnosit această sântă biserică în zilile pre înălțatului d[o]mn Ion Grigore Ghica voivod m[eseț] febr[uarie] 2[4], 7259”. Potrivit pisaniei, anul 1751 reprezintă anul sfinţirii bisericii, şi nu al ridicării, fapt ce înseamnă că biserica este mult mai veche, însă nu există documente în acest sens. În faţa intrării în biserică, există, însă o cruce de piatră, datată între anii 1722-1723 şi pe care stă scris următorul text: ”Cu vrearia Tatălui, și cu ajutoru Fiului ridicatusau această sf[ă]ntă cruce întru cinstia și slava Uspenie B[ogorodi]țe[3] în zile lui Nicolae voivod și sau ostenit robul lui Dumnezău Ion Mestecăneanu, Toader, Stana, Ion, Ioana, Dobrici, Drăgoi, Zoița, Stan, Stanca, Șărbu, Stoiana, Mihalcea, Voica, Mihalcea”, iar pe latura stângă textul continuă cu: „Er[o]monah Stefan, Maria Preda, Pătru, Radu, Rada, leat 7231, Radu Dobrotă, Ene, Cărstiana, Păuna”. Pe latura dreaptă apar semnăturile celor doi meșteri pietrari: „Ion Bică” și „..ca Balea”.
Între anii 1868-1871, odată cu ridicarea unei biserici de zid în sat, funcţia bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a fost prealuată de aceasta.
În prezent, biserica de lemn a ajuns într-o stare de degradare.
Date de contact: localitatea Mesteacăn, comuna Văieni-Dâmboviţa, judeţ Dâmboviţa. |