De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este lăcaş de cult modest ce impresionează prin simplitate, un loc de încărcătură spirituală!
- Este în cătunul Oblaz, localitatea Ruscova, judeţ Maramureş
- Construit în 1799
- Poartă Hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: nu este declarat monument istoric
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 6 decembrie
Biserica de lemn din Ruscova-Oblaz este o aşa-numită biserică călătoare, a cărei existenţă a început în anul 1799. Biserica a fost ridicată în comuna Moisei şi strămutată ulterior în comuna Ruscova, care rămăsese fără biserică, aceasta pierând într-un incendiu.
Ca urmare a ridicării unei biserici de zid în comuna Moisei, biserica de lemn existentă, urmând să nu mai fie folosită, a fost strămutată, conform obiceiului practicat în acele timpuri, unei comunităţi care avea nevoie de o biserică, acesta fiind şi cazul comunei Ruscova.
Biserica mai este cunoscută şi sub numele de Biserica Comăneştilor, fiind ridicată de familia Coman, în acest sens, încă existând pisania de deasupra intrării în biserică, scrisă în limba română cu litere chirilice, care sune că “1779 din mila D[o]mnului acest lucru au plătit corat[or] Ion Hojda Coman”. Biserica a fost plasată iniţial în centrul comunei Ruscova, pentru ca ulterior, în anul 1954, să fie mutată în locul actual, cătunul Oblaz. Biserica a fost reconstituită în mare parte din materialul original, însă nu în stilul bisericii anterioare. Are un plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală, decroşată cu cinci laturi. Ce mai păstrează de la biserica anterioară este pisania, mai sus menţionată.
Interiorul bisericii este împărţit în patru încăperi: prispă, pronoas, naos şi altar. Prispa se află pe latura de sud a bisericii, unde se găseşte şi intrarea principală în biserică, şi este parţial deschisă, susţinută de patru stâlpi sculptaţi. O a doua intrare se află pe latura de est a naosului.
Pronaosul este tăvănit şi separat de naos printr-un perete despărţitor. În schimb, naosul este acoperit de o boltă semicilindrică. Acoperişul este din tablă şi prevăzut cu un turn-clopotniţă, ridicat deasupra pronaosului şi acoperit cu un coif cu bază pătrată. Are o galerie închisă, prevăzută cu câte două ferestre, arcuite în partea superioară, pe fiecare latură a sa.
La exterior, ancadramentul uşii principale este frumos decorat cu motivul frânghiei răsucite şi al rozetei, în timp ce uşa este decorată cu ţinte din fier. Biserica adăposteşte două icoane de mare valoare, şi anume icoana “Sfântul Nicolae”, care este realizată pe pânză şi icoana “Mântuitorului”.
Date de contact: cătunul Oblaz, localitatea Ruscova, judeţ Maramureş. |