De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai ample lăcaşuri de cult din Transilvania, impresionând prin monumentalitate şi măiestria execuţiei picturii interioare!
- Este în Sălciva, comuna Zam, judeţ Hunedoara
- Construit în 1812
- Poartă Hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: HD-II-m-A-03443
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 octombrie
Biserica de lemn din Sălciva impresionează prin monumentalitate sa, fiind considerată una dintre cele mai ample lăcaşuri de cult din zona Transilvaniei. Lucrările de ridicare a bisericii au fost finalizate în anul 1812, întinzându-se pe o perioadă de şase ani, pentru care se spune că zugravul a primit o sumă de 118 florinţi şi slănină în valoare de 5 florinţi.
Lăcaşul de cult are un plan dreptunghiular, cu absida altarului nedecroşată, nepoligonală, cu cinci laturi. Interiorul său este împărţit în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Pronaosul este tăvănit, în timp ce naosul este acoperit de o boltă semicilindrică. Şi altarul este acoperit de o boltă, intersectată de fîşii curbe. Deasupra pronaosului se ridică un turn-clopotniţă, prevăzut cu galerie închisă, care se termină cu un bulb, în vârful căruia este amplasată o cruce. În anul 1929, turnul clopotniţă a fost acoperit cu tablă.
În apropierea bisericii de lemn a fost ridicată o biserică de zid, fapt ce a dus la părăsirea sa şi atingerea unui grad avansat de degradare.
Interiorul bisericii este pictat, fiind considerat o adevărată biblie în imagini, surprinzând şi scene ce oglindesc aspecte sociale, precum năravuri, mentalităţi, tipuri sociale etc. Pictura a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe baroce, a cărui execuţie, o clasează printre printre monumentele de mare valoare naţională.
În acest sens, există două pisanii, care vorbesc despre lucrările de execuţie ale picturii. Una dintre acestea se află în stânga altarului şi grăieşte astfel: „Această sfântă biserică sau zugrăvit de mâna mea Nicolae Bădău din Lupșa Mare în zilele [pre î]nălțatului împăratului nostru Franțișcuș, și sa gătat la anul 1811 luna iulie.” Cea de-a doua pisanie se află în naos, deasupra intrării sudice şi spune că „Această sf[â]ntă biserică sau zugrăvit cu ajutorul lui D[u]mnezeu la anul 1811 cu cheltuiala a tot satul Sălciva, fiind parocu Ion Gheorghe …stăpia Gligore Samsen Las și învățătoriu Cost[an]di[n] Popovici, giurat Cetină Ghiorghie, bumeț Cetină Lazăr, Hodor Iancu, Popă Ianăș, boldicier Urs On.. … Filip, Chitor Pascu, Chitor Carpăn, Drăgan Alicsandru și sau gătat în luna lui iulie în 26 … în zile[le] prea luminatului împăratului nostru Franțișcuș sfârșit și lui Dumnezeu laudă, Nicolae Pătruț.”
Pereţii pronaosului redau scene din Judecata de Apoi, în timp ce bolta naosului este împărţită în patru registre. Cel superior îi redă pe Isus Pantocratorul, Maria Oranta, Emanuil, Porumbelul , Sf. Troiţa. Următorul registru îi înfăţişează în partea de sud pe Moise şi Aron, Soborul Arhanghelilor Mihail şi Gavril, Ioachim şi Ana, Zaharia proorocul, Naşterea Precistii, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, Adormirea Precistii (pe sud), iar în partea de nord Schimbarea la faţă, Apostolii Petru şi Pavel, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Împrejur, Naşterea Domnului. Al treilea registru înfăţişează zece scene din viaţa lui Hristos, iar ultimul registru ciclul histologic.
În ceea ce priveşte iconografia altarului, aici sunt înfăţişate teme precum „Isus Pâinea vieţii”, „Viziunea Patriarhului Petru”, „Sfinţii Ierarhi”, „Cel vechi de zile” şi „Preamărirea Fecioarei”. În anul 2012, biserica de lemn din Sălciva a fost mutată la Călăraşi, pe strada Muşeţelului, în zona 2 Moldoveni.
Date de contact: satul Sălciva, comuna Zam, judeţ Hunedoara, nr. telefon: 0254.215.484. |