De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o bijuterie arhitecturală, ai cărei pereţi interiori sunt împodobiţi măiestruos de către Zugravul Nechita, unul dintre cei mai renumiţi pictori murali şi de icoane pe lemn ai sec. al XVIII-lea.
- Este în sat Cehei, comuna Şimleu Silvaniei, judeţ Sălaj
- Construit în 1765
- Poartă Hramul „Sfântul Apostol Petru şi Pavel”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SJ-II-m-A-05033
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 29 iunie
Biserica de lemn din Cehei este un monument istoric, unul dintre cele mai valoroase ale judeţului Sălaj. Nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării, însă se presupune că ar fi fost ridicată în anul 1765, an inscripţionat de-o parte şi de alta a uşii de intrare în biserică. De asemenea, se presupune, neexistând dovezi scrise că biserica ar fi fost ridicată în satul Câmpia şi ulterior strămutată în locul actual, în vechiul cimitir al satului Cehei.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu absida altarului decroşată, cu cinci laturi. Interiorul bisericii este împărţit în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos şi altar. Pridvorul se află pe latura de sud a bisericii, unde se găseşte şi intrarea, întinzându-se pe toată lungimea pronaosului şi naosului. Este deschis şi prevăzut cu arcade susţinute de cinci stâlpi frumos sculptaţi. Pronaosul este despărţit de naos printr-un perete despărţitor, continuu în partea inferioară şi discontinuu în partea superioară. Deschizătura sub forma unui portal are ancadramentul decorat. Pronaosul este tăvănit, iar naosul este acoperit de o boltă semicilindrică. Altarul prezintă o particularitate aparte, întâlnită mai des la bisericile de lemn din zona Moldovei, şi anume, calota sferică, formată din şase fâşii curbe, care o acoperă.
Iconostasul are trei deschideri şi este format şi din trei registre. În registrul superior este reprezentat Isus Hristos pe cruce, flancat de crucile celor doi tâlhari, în registrul de mijloc sunt cei 12 apostoli, iar în cel inferior, sunt reprezentate diverse scene din viaţa Mântuitorului. Uşile împărăteşti nu mai există, însă erau decorate cu motive vegetale şi cuprindeau şase medalioane, în care erau reprezentaţi
La origine, interiorul bisericii nu era pictat, însă această acţiune a avut loc cândva în sec. al XVIII-lea, operă a renumitului pictor muralist şi de icoane pe lemn Zugravul Nechita, astăzi numărându-se printre cele mai bine păstrate picturi din zona Sălajului.
Pronaosul este pictat cu scene din Judecata de Apoi, fecioarele nebune, fecioarele înţelepte, precum şi defectele umane (Duşmănia, Lăcomia, Curvia). Pereţii naosului sunt pictaţi cu chipurile sfinţilor mucenici, iar bolta cu patimile şi minunile lui Hristos.
Biserica este prevăzută şi cu un turn-clopotniţă, ridicat deasupra pronaosului, şi prevăzut cu o galerie deschisă, acoperită cu o fleşă, a cărei bază este de formă octogonală. Acoperişul este din şindrilă şi nu este unitar, fiind mai scund în dreptul absidei. Deasupra altarului şi în extremitatea estică a acoperişului sunt amplasate câte o cruce din metal.
De-a lungul timpului, biserica a trecut printr-o serie de modificări, printre care se numără adăugarea corului în partea de vest a naosului, care însă nu mai există în prezent, dar se pot observa urmele lăsate. De asemenea, a fost amplasat la un moment dat şi o copertină ce acoperea scările din faţa intrării în biserică, dar care astăzi, nici aceasta nu mai există. Mai exista în acoperişul de şindrilă şi o deschizătură asemenea unui ochi, care a fost acoperită ulterior.
În anul 1974, acoperişul de şindrilă a fost refăcut. În anul 2000, biserica trece printr-o serie de lucrări de restaurare, suportate de Ministerul Culturii şi Cultelor. În prezent, biserica de lemn din Cehei a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Sălaj.
Date de contact: sat Cehei, comuna Şilmeu Silvaniei, judeţ Sălaj. |