De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai timpuri lăcaşuri de lemn din Ardeal, care a rezistat acţiunii timpului!
- Este în satul Muncelu Mic, comuna Veţel, judeţ Hunedoara
- Construit în sec. al XVII-lea
- Poartă Hramul „Cuvioasa Paraschiva”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: nu este inclus pe lista monumentelor istorice
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 octombrie
Biserica de lemn din Muncelu Mic este considerată una dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din lemn din Ardeal. Nu există nicio pisanie sau alte informaţii referitoare la data ridicării ei, însă apare consemnată în mai multe conscripţii din anii 1733, 1750, 1761-1762, 1805 şi 1829-1831, precum şi pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773).
Biserica poartă hramul „Sfânta Paraschiva Cuvioasa” şi are un plan dreptunghiular simplu, fără absidă. Este de dimensiuni mici, de-a lungul timpului suferind o serie de modificări şi restaurări. Biserica nu are pridvor, intrarea realizându-se direct în pronaos, pe latura de nord, care, iniţial a fost tăvănit, însp în sec. XVIII-XIX a fost acoperit cu o boltă semicilindrică.
Deasupra pronaosului se ridică şi turnul clopotniţă, prevăzut cu galerie închisă şi fleşă conică, în prezent, înlocuită cu un coif piramidal, care este complet îmbrăcat în tablă, schimbare considerată a fi avut loc între sec. XVIII-XIX.
O altă caracteristică a arhitecturii care o face să fie plasată în sec. al XVII-lea este peretele altarului prevăzut doar cu două uşi diaconeşti. Interiorul bisericii este vopsit în verde, însă nu se cunosc informaţii dacă cândva în trecut ar fi fost pictată, şi împodobit cu icoane şi ştergare frumos brodate.
Date de contact: sat Muncelu Mic, comuna Veţel, judeţ Hunedoara. |