De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o bijuterie arhitecturală, o fuziune armonioasă şi plină de măiestrie a stilului moldovenesc cu cel ardelenesc!
- Este în satul Galu, comuna Poiana Teiului, judeţ Neamţ
- Construit în 1818
- Poartă Hramul „Sfântul Gheorghe”
- Deschis turiştilor.
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10619
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 23 aprilie
Biserica de lemn din Galu, considerată o adevărată bijuterie arhitecturală, o îmbinaţie între stilul arhitectural moldovenes şi ardelenesc, se află în partea de nord-vest a comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Datorită şi zonei aparte, aici s-au filmat şi câteva scene din filmul „Amintiri din Copilărie”.
Biserica datează din anul 1818, an menţionat în pridvor, însă se presupune că istoria sa ar merge cu mai mult timp în urmă, existând în acest sens o notă pe o Evanghelie tipărită la Bucureşti, în care se spune că ar fi fost dăruită bisericii din satul Galu în data de 8 noiembrie 1780. Biserica s-ar fi aflat pe un dâmb, unde ar fi ars din motive neelucidate în anul 1812 şi ar fi avut hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. În anul 1818 , se ridică actuala biserică, însă de data aceasta pe un alt loc, mai aproape de malul Bistriţei, pentru a avea acces la apă în caz că s-ar mai fi pornit vreun incendiu.
Biserica, ridicată pe o temelie din piatră de râu, este construită din bârne de molid, încheiate la colţuri „în coadă de rândunică” şi are un plan cruciform. Este prevăzută cu un pridvor deschis, în stilul întâlnit la bisericile de lemn din Ardeal, cu câte patru colonete de lemn, pe fiecare parte, la intrare şi turnul clopotniţă ridicat deasupra-i. Interiorul bisericii, căptuşit cu scânduri de brad, este împărţit în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Pronaosul este tăvănit, în timp ce naosul şi altarul au bolţi cu fâşii curbe pe plan octogonal.
Catapeteasma datează din anul 1818 şi nu a fost restaurată niciodată, purtând semnătura lui Ioan Zugravul, care a mai pictat şi alte biserici de pe Valea Bistriţei moldoveneşti. Se spune că o parte din icoane ar proveni de la biserica care a ars anterior. Biserica deţine şi o Evanghelie care ar data din anul 1888, alte cărţi de cult de valoare ajungând în alte muzee mănăstireşti din judeţul Neamţ. De asemenea, lăcaşul de cult mai păstrează şi un chivot din lemn de tei.
La exterior, biserica nu prezintă elemente de decor, în afara motivului brâului prezent pe ancadramentul portalului de intrare.
În anul 1948, biserica „Sfântul Gheorghe” din Galu este înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Neamţ.
Date de contact: satul Galu, comuna Poiana Teiului, judeţ Neamţ. |