De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că impresionează cu pridvorul închis cu deschideri sub formă de ochi, ce se mai întâlneşte doar la alte trei biserici din Maramureş!
- Este în satul Rona de Jos, comuna Rona de Jos, judeţ Maramureş
- Construit în 1639
- Poartă Hramul „Naşterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04620
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 septembrie
Biserica de lemn din Rona de Jos este un lăcaş de cult aparte, care te atrage prin aerul misterios, aproape hipnotizator pe care îl transmite. Se află pe valea unui afluent al râului Ronişoara, comuna omonimă, judeţul Maramureş.
Nu se mai păstrează pisania bisericii, însă potrivit cercetărilor dendrocronologice ar data din anul 1639. Biserica iese în evidenţă prin pridvorul aparte, care se mai găseşte în Maramureş doar la trei biserici, fiind ridicată de un meşter din familia Alch din Nyzhnie Selyshche (Săliştea de Jos), localitate care, în prezent, se află în Maramureşul istoric de peste partea dreaptă a Tisei.
Pridvorul este închis şi este prevăzut cu nişte deschideri arcuite şi înguste, similare ochiului uman, de unde şi numele sub care mai este cunoscută biserica, şi anume Biserica cu ochi. Se presupune că motivul care stă în spatele acestui tip de pridvor ar fi fost faptul că unele ritualuri s-au mai fi ţinut aici. Aceste deschideri sub formă de ochi se regăsesc şi pe peretele despărţitor dintre pronaos şi naos.
Biserica este ridicată din buşteni de stejar şi are un plan dreptunghiular cu altar poligonal, datat între anii 1733-1734. Absida altarului este puţin coborâtă decât în mod normal. Pictura interioară a bisericii datează din anul 1793 şi în prezent se află într-o stare avansată de degradare. Icoanele pictate pe lemn sau pe sticlă poartă semnătura zugravului Ioan Plohod din Dragomireşti şi datează din anul 1817.
Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniţă, prevăzut cu o galerie deschisă, ce se termină cu o fleşă, a cărui bază este octogonală. Acoperişul este din şindrilă şi are poală dublă. Biserica din Rona de Jos este considerată şi cea mai veche din cadrul acestui tip de biserică de pe valea râului Tisa, din Maramureş şi Transcarpatia.
De-a lungul timpului, biserica nu a suferit multe transformări, ci unele reparaţii în anii 1793 şi 1837. În anul 1960, a trecut printr-un proces de restaurare, iniţiat şi suportat de Direcţia Monumentelor Istorice.
În prezent, biserica de lemn din Rona de Jos figurează pe lista monumentelor istorice ale judeţului Maramureş.
Date de contact: satul Rona de Jos, judeţ Maramureş. |