De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric ce se păstrează în condiţii bune, cu pictură murală ce datează de la începutul sec. al XIX-lea!
- Este în Finişel, comuna Săvădisla, judeţ Cluj
- Construit în 1758
- Poartă Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07614
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Finişel este un lăcaş de cult, declarat monument istoric al judeţului Cluj, fiind ctitorită în anul 1758. Anul ridicării este inscripţionat pe spatele iconostasului, alături de numele zugravului Petru, despre care se crede că ar fi primul decorator al interiorului bisericii. Acelaşi an mai apare menţionat şi pe peretele de sud al naosului, dar de data aceasta alături de ctitorii lăcaşului, Neacşu Petru, Pleş Floare şi Măţui Radu şi meşterii săi Mihail, Popa Găvrilă, Sucală Toader.
Biserica are un plan dreptunghiular, cu absida altarului poligonală decroşată. Este prevăzută cu pridvor cu stâlpi. Interiorul bisericii este împărţit în pronaos, naos şi altar. Turnul clopotniţă nu se află deasupra pronaosului, ci este separat de biserică.
În prezent, pictura interioară se află într-o stare avansată de degradare şi nu este cea originală, din anul 1758, ci este datată ca fiind din anul 1807 şi executată de zugravii Dumitru Ispaş şi Ursu, după cum este menţionat şi deasupra uşii naosului „Zugrăvitu-s-a această s(fântă) biserică în anul 1807 în zilele prealuminatului și pururea podomnicului împărat Franciscus al doilea, arhiereu neunit mitropolit Ștefan de la Carloviț și fiind preoții Popa Simion și Popa Marc. Zugrav Dimitrie Ispas și Ursu și s-au zugrăvit prin cheltuiala (a) tot satul la 1807. Ignatie Carabet Protopop.”
În naos pictura este aproape complet ştearsă, în timp ce în pronaos s-a păstrat mai bine, putându-se observa scene precum pilda fecioarelor şi Judecata de Apoi. Nici în iconostas, starea picturii nu este bună, însă se desluşesc scene precum registrul celor 12 apostoli cu Iisus, şirul proorocilor cu Maica Domnului, Răstignirea.
Singurul loc unde pictura este într-o oarecare măsură mai bună este în absidă, unde sunt înfăţişaţi sfinţii ierarhi, Sfânta Treime, Maica Domnului, cetele îngereşti, precum şi Iisus cu giulgiu.
Biserica adăposteşte şi câteva icoane pe lemn de mare valoare, care datează din sec. al XVIII-lea, precum Maica Domnului cu Pruncul Iisus Pantocrator (1772) realizată de zugravul Nistor din Feleac, Naşterea lui Iisus, Adormirea Maicii Domnului, Deisis, realizate de zugravul Nechifor, dar şi icoane din sec. al XIX-lea.
Date de contact: satul Finişel, comuna Săvădisla, judeţ Cluj. |