De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că o frumoasă biserică călătoare, care te atrage nu numai prin aspectul exterior, ci şi prin încărcătura spirituală pe care ţi-o transmite!
- Este în apropiere de oraşul Urlaţi, Județ Prahova
- Construit în 1731
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi „Sfânta Maria”
- Deschis turiștilor..
- Cod monument Istoric:PH-II-m-A-16521
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie, respectiv 15 august
Mănăstirea Jercălăi este un lăcaş de cult, declarat monument istoric, ce se află în apropierea oraşului Urlaţi, pe malul stâng al Cricovului Sărat, judeţul Prahova. Biserica mănăstirii este o aşa-numită biserică călătoare. Exista în trecut obiceiul ca atunci când se ridica o biserică de zid, cea veche să fie oferită unei alte comunităţi. Aşa şi în cazul acesta. Biserica de lemn a fost ctitorită în anul 1731 în satul Luieriu, din judeţul Mureş, fiind dăruită familiei regale pentru castelul Bran în anul 1932. Aici primeşte hramul „Sfânta Maria”.
În anul 1948, castelul Bran este transformat în muzeu de artă feudală. Începând din acest moment biserica ajunge treptat într-o stare de degradare. Ca urmare, este mutată din nou, în anul 1956, de data aceasta, la schitul Cricov-Jercălăi de lângă Urlaţi, a cărui biserică ajunsese într-o stare de ruină. În data de 8 noiembrie al aceluiaşi an, biserica este sfinţită şi primeşte şi hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Aici va primi denumirea de mănăstirea Jercălăi sau Schitul Sfânta Maria-Cricov.
Biserica de lemn are un plan dreptunghiular, cu abisdă semicirculară nedecroşată. Este prevăzută cu pridvor, mai larg pe latura de sud unde se face şi intrarea în biserică. Iniţial biserica nu a avut pridvor şi nici turn clopotniţă, însă se presupune, că în sec. al XIX-lea, ar fi fost adăugate în timpul unor lucrări de restaurare. De asemenea, se presupune că naosul şi pronaosul ar fi fost acoperite de o singură boltă, însă ulterior, pronaosul a fost tăvănit. Şi absida altarului este acoperită de o boltă semicilindrică.
În anul 1838, pictura interioară este restaurată, acest eveniment fiind cuprins în pisanie care spune că „Zugrăvitu-s-a această sfăntă biserică în zilele prea înălțatului împărat Ferdinand și preasfințitului domn Vasile Moga și era protopop Zaharia Matei de la Nadășa și preot satului…prin îndemnul și toată sârguința a peacinstitului și de bun neam Stagilă Iacob din preună cu cinstitul și fericit neam Vlasa Ion, find birău domnesc 54 ani, din care dumnealui ficurator Stagilă Iacob au plătit la sf. biserică 100 și 14 zloți și au dat din săteni care cum s-au îndurat care cu toată inima au stat la lucru dumnealui Stagilă Iacob. Făt au fost Vlasa Andrei. Și s-a săvârșit în anul 1838 în luna iunie, 19 zile, Stențel Condrat zugrav.”
Pronaosul este pictat cu scene precum Adam şi Eva în jurul pomului cunoaşterii, moartea lui Abel, fecioarele nebune sau muceniţele, iar naosul cu episoade din viaţa lui Isus Hristos, Învierea lui Lazăr, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul şi altele.
Turnul clopotniţă a fost ridicat deasupra părţii lărgite a pridvorului şi este prevăzut cu o galerie deschisă, care se termină cu un acoperiş înalt în pantă abruptă.
Date de contact: str. Jercălăi, nr. 1, Urlaţi, judeţ Prahova, nr. telefon: 0244.271.458. |