De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o clădire emblematică pentru municipiul Oradea, în stil secession, ce impresionează prin faţada realizată precum o broderie tradiţională!
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit între anii 1904-1906
- Închis turiștilor
- Cod monument istoric: BH-II-m-B-01029
- Arhitect/Autor: Sztarill Ferenc
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Palatul K. I. Deutsch este o clădire monument istoric, situată de pe strada Vasile Alecsandri nr. 4, astăzi nefiind folosită, însă odată un renumit magazin de sticlărie. Nu se cunoaşte cine a proiectat sau construit clădirea, însă se ştie că procesul de ridicare a avut loc între anii 1904-1906. Clădirea a fost ridicată pe locul unei alte clădiri, păstrându-se de la aceasta faţada, care se poate vedea şi în prezent. Clădirea a fost ridicată în stil secession şi se remarcă prin faţada bogat decorată, asemenea unei broderii tradiţionale, şi cu multe ferestre.
Înainte de a deveni magazin de sticlărie şi porţelanuri în anul 1877, proprietate a comerciantului Deutsch K. l., clădirea a fost o prăvălie cu un singur nivel, proprietate a lui Sonnenfeld Jozsef. Afacerea sa se dovedeşte una de succes, în special în ultimul deceniu al sec. al XIX-lea, perioadă în care Oradea se numărea printre centrele comerciale de succes din acest domeniu. Anul 1909 reprezintă un punct de cotitură în afacerea comerciantului Deutsch K. 1, când achiziţionează fabrica de sticlă din Pădurea Neagră, acţiune care îi va aduce mult profit. Cu această ocazie, clădirea va trece printr-un proces de modificare şi restaurare, ajungând la aspectul de astăzi, vechea clădire fiind demolată, cu excepţia faţadei.
Noua clădire a fost proiectată de mai mulţi arhitecţi, printre care şi Sztarill Ferenc (1859-1943), unul dintre cei mai productivi arhitecţi ai oraşului Oradea. Odată cu izbucnirea primul război mondial, fabrica de sticlă va cunoaşte un declin, comerciantul Deutsch K. I. fiind nevoit să o vândă în anul 1917. Abia în anul 1920, compania a reuşit să fie redresată, având alţi proprietari.
Clădirea are parter şi etaj, fiind proiectată cu trei travale. Cele laterale se termină în arcade semirculare, iar cea centrală în timpan trilobat, cu o fereastră mică în formă de inimă în centru. Ferestrele sunt de dimensiuni mari, cele de la parter având o formă dreptunghiulară, în timp ce cele de etaj având partea superioară arcuită. Frontonul faţadei este înalt, terminându-se cu atice false.
Magazinul de sticlărie va fi desfiinţat, la un moment dat, adăpostind magazinul de articole pentru copii „Guliver” între anii 1960-1990.
Date de contact: Strada Vasile Alecsandri, nr. 4, Oradea, judeţ Bihor. |