De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o clădire emblematică pentru arhitectura municipiului Arad.
- Este în Arad, Județ Arad
- Construit în 1880
- Închis turiștilor
- Autor: Gyula Herman
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Palatul Gyula a fost realizat în prima decadă a anilor 1880 de către un negustor înstărit pe nume Gyula Herman împreună cu soţia lui. Clădirea se află pe bulevardul principal al oraşului Arad. Clădirea a fost realizatat în stil ecletic cu unele elemente aparţinând stilului neobaroc. Au fost ridicate două etaje ce aveau în componenţa patru apartamente de lux, iar în spate se afla o curte mare cu grădina. Decoraţiunile clădirii, adică cele două statuete ce întruchipează pe Samson şi Hercule au fost realizate de către sculptorul maghiar Andras Toth.
Clădirea a fost construită sub forma literei U. Faţada clădirii este formată din pilaștrii ce sunt decoraţi cu mascheroni. Deschiderile situate la parterul clădirii au forma finală de arc semicircular iar uşile magazinelor sunt de asemenea late ca şi poarta de intrare a palatului. La cele două etaje faţada este una striata. La etajul întâi balustradele sunt delimitate de două brâuri continue aflate sub ferestre. Acestea au că specific rocaille-urile cu care sunt ornaţi.
Ferestrele de la etajul al doilea sunt mai simple decât cele anterioare, acestea caracterizându-se prin ancadramentele ce sunt modelate în tencuiala, în formă dreptunghiulară şi la colţurile de sus evazate. Panourile cu console atrag atenţia prin volutele de sub ferestre care au un decor realizat din rocailleuri şi ghirlande. Canturile porţii de intrare prezintă unele spaţii goale în care au fost integrate gilaje din fier. Aici erau şi statuile lui Samson şi Hercule, însă acestea au dispărut. Balconul aflat deasupra porţii este sprijinit pe cele două console, acestea decorate la rândul lor cu volute şi stucaturi ce întruchipează coşuri cu fructe.
Pe spaţial scutulului gol, există la început probabil un blazon, ori anul construcţiei. După unele fotogragii vechi pe deasupra cornişei din zona faţadei se înălţa demult o balustradă scundă formată dintr-un şir de sâlpişori, care era gravată în dreptul pilaştrilor de sculpturi ce întruchipau personaje mitologice. Hornuri mari se înălţau din acoperişul în două ape al clădirii. Prin gang se ajunge în curtea clădirii. Acesta este pavat cu calote boeme, iar pereții prezintă coloane cu polaștrii decorați cu mascheroni. Astfel, datorită acestor ornamente și stiluri arhitecturale clădirea este unul dintre cele mai impresionante construcţii eclectice din Arad – stil bine reprezentat în oraş.
Date de contact: Bulevardul Revoluției, nr. 96, Arad, judeţ Arad. |