De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o biserică cu vechime, frumos decorată cu motive tradiţionale, precum funia împletită şi rozeta!
- Este în Cociuba Mică, judeţ Bihor
- Construit în 1715
-
Hramurile „Sf. Mc. Gheorghe” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01136
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 23 aprilie şi 8 noiembrie
Biserica de lemn din Cociuba Mică poartă două hramuri, „Sf. Mc. Gheorghe” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. A fost ridicată în anul 1715, an inscripţionat pe peretele vestic al bisericii, în partea dreaptă a intrării, alături de un text: „când au gătat meşterii besiareaca în luna lui cireşia de 25 zile ani de la naşterea lu Hs 1715.” Biserica are plan dreptunghiular, cu trei încăperi: pronaos, naos şi altar.
Se presupune că în anul 1901, biserica ar fi trecut printr-un proces de restaurare, când pereţii exterior au fost acoperiţi cu pământ şi apoi văruiţi în culoarea galbenă. La exterior se poate observa şi un brâu în relief ce înconjoară biserica, sub care se află motivul funiei împletite. Tot acum şi pereţii interiori au văruiţi, jumătatea superioară în alb, jumătatea inferioară în albastru. Bolta bisericii este de altă culoare.
Intrarea în biserică se face direct printr-o uşă din lemn, al cărei ancadrament este sculptat cu motivul rozetei şi al funiei. Şi portalul de trecere dintre pronaos şi naos este decorat în acelaşi mod cu ancadramentul de la intrarea în biserică.
Alte elemente decorative se pot observa la grinda tirant, care este împodobită cu motivul frânghiei întrerupte din loc în loc cu rozete înscrise în cercuri. Iconostasul este simplu, fără registre, ci are doar în centru uşi împărăteşti, în rest fiind împodobit cu icoane şi ştergare, ca şi pereţii interiori ai bisericii. Uşile împărăteşti sunt din lemn şi pictate. O astfel de decoraţie interioară în ancadramentul uşii şi a grindei interioare se mai întâlnesc şi la alte biserici din judeţul Bihor, precum biserica de lemn din Bălan Josani şi cea din Totoreni.
Tot în anul 1901, a fost refăcută şi învelitoarea turnului-clopotniţă, într-un stil baroc, cu doi bulbi. Galeria turnului clopotniţă este închisă şi prevăzută cu câte un oblon din lemn.
Date de contact: satul Cociuba Mică, judeţ Bihor. |