De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, cu un istoric de peste 200 de ani, pe ai cărui pereţi încă se mai pot descifra scene biblice!
- Este în satul Larga, comuna Suciu de Sus, judeţ Maramureş
- Construit în 1771
- Poartă Hramul „Sfântul Dumitru”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04594
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 26 octombrie
Biserica de lemn din localitatea Larga este un lăcaş de cult, al cărui an de datare se estimează a fi în jurul anului 1771, având ca argument anul 1802 inscripţionat deasupra portalului de intrare, care ar marca o reparaţie a bisericii.
Biserica are un plan dreptunghiular cu absida altarului decroşată. Este de dimensiuni mici şi are trei încăperi: pronaos, naos şi altar, neavând prispă. Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniţă, prevăzut cu o galerie deschisă, care se termină într-un coif, a cărui bază este de formă octogonală şi sprijinită de patru stâlpi. Pronaosul este separat de naos printr-un perete, continuu în partea inferioară şi discontinuu în partea superioară, marcat de o simplă deschizătură sub formă de uşă.
Acoperişul este din şindrilă şi în patru ape. La exterior biserica nu prezintă decoraţii, cu excepţia ancadramentului uşii, care are partea superioară în formă de acoladă şi inscripţionată în slavonă. Mai mult, este decorat cu motivul frângiei, cu inimi, cruci, zig-zaguri, reprezentând o adevărată operă sculpturală.
Pictura interioară datează din anul 1840, când biserica a trecut printr-un proces de reparaţii, ceea ce înseamnă că nu este cea originală. Autorul pictării este zugravul Opriş Georgie din Baia Sprie. În pronaos se remarcă picturile Roata Vieţii, Pomul Vieţii, Pedepsele Iadului cu draci, Ciclul Fecioarelor Înţelepte etc, în timp ce în naos, pe peretele nordic se află registrul cu Sfinţi stând în picioare, iar pe cel sudic scene din Noul Testament. În altar, s-au păstrat câteva scene şi chipuri cu Sfinţi. Nu lipsesc nici icoanele de lemn şi pe sticlă ce datează din sec. XVIII-XIX.
Date de contact: satul Larga, comuna Suciu de Sus, judeţ Maramureş. |