De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că, deşi este un lăcaş de cult modest, atrage prin simplitate şi încărcătura spirituală pe care o poartă!
- Este în satul Căpăt, comuna Racoviţa, judeţ Timiş
- Construit în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Închis turiștilor.
- Cod monument Istoric: TM-II-m-A-06194
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: la cerere
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica de lemn din satul Căpăt este un lăcaş de cult, declarat monument istoric, care, astăzi, din păcate a ajuns într-o stare de degradare avansată, având nevoie de lucrări de reparaţie.
Nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării bisericii, însă se estimează că ar fi cândva în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Biserica se află în curtea noii biserici a satului şi are un plan dreptunghiular, cu absida altarului semicirculară. Este construită din bârne de stejar îmbinate în sistemul Blockbau.
Lăcaşul are trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Pronaosul are o dimensiune de 3×6 m şi este tăvănit, în timp ce naosul are o dimensiune de 7,20×5 m, cu o boltă semicirculară longitudinală.
Deasupra pronaosului se ridică turnul-clopotniţă, care este sprijinit de un sistem de grinzi longitudinale şi transversale. Nu are galerie deschisă, ci câte un oblon din lemn pe fiecare latura a sa, şi un acoperiş din şindrilă, în vârful căruia se află o cruce. Acoperişul, de formă piramidală, este din şindrilă, cu şarpantă în trei ape.
La exterior, biserica este tencuită. La interior, bolta naosului, iconostasul şi pereţii altarului, însă, în prezent, s-au mai păstrat doar fragmente, pictura aflându-se într-o stare avansată de degradare. Nici în cazul picturii nu se cunoaşte cu exactitate anul executării, însă se estimează sfârşitul sec. al XVIII-lea, începutul sec. al XIX-lea.
De-a lungul timpului, biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost mutată de mai multe ori, în cele din urmă ajungând tot în satul Căpăt. Iniţial s-a aflat în locul numit Sălişte, care, este la sfârşitul sec. al XVIII-lea este afectat de inundaţii, pentru ca apoi să se mute în partea de hotar numită Izvor.
În anul 1931, turnul-clopotniţă şi acoperişul bisericii au fost distruse în timpul unei furtuni puternice, urmând ca în anul 1932 să fie reparate, an în care biserica a fost inclusă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Timiş.
Biserica deţinea cărţi vechi de mare valoare, precum o Cazanie de pe vremea lui Grigore Ghica Voievod şi a Mitropolitului Neofit, din anul 1748, un Penticostarion din anul 1785 şi o Evanghelie din anul 1806, tipărită la Sibiu, care, se găsesc în biserica nouă a satului.
În prezent, nu se ţin slujbe în biserică.
Date de contact: satul Căpăt, comuna Racoviţa, judeţ Timiş. |