De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru ca este un monument istoric situat într-un cadru pitoresc, care încă mai păstrează fragmente din vechea pictură!
- Este în satul Surduc, comuna Iara, judeţ Cluj
- Construit în 1758
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07774
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Biserica de lemn din Surduc poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi a fost ctitorită în anul 1758. Biserica a fost ridicată din lemn de stejar şi are un plan dreptunghiular cu absidă altarului pentagonală şi decroşată. Nu s-au folosit cuie în prinderea bârnelor, ci sistemul în tehnica Blockbau, prin îmbinarea la capete a grinzilor în cheotori drepte şi în coadă de rândunică. Până în anul 1948, biserica se afla sub administrarea Arhiepiscopiei Făgăraş şi Alba Iulia.
La interior biserica este împărţită în pronaos, naos şi altar. Pronaosul este separat de naos printr-un perete de lemn. Altarul are o boltă semicilindrică în partea dinspre iconostas şi este sprijinită pe tâmplă şi pe pereţii laterali. Pictura datează din prima jumătate a sec. al XIX-lea. Pictura de pe bolta naosului datează din anul 1824, operă a zugravului Irimie Ştefan din Filea de Jos. Uşile împărăteşti sunt opera altei persoane, şi anume a pictorului Ilie Pop, acestea fiind realizate în anul 1832.
Turnul clopotniţă, care, în prezent, se află deasupra pronaosului, a fost adăugat ulterior. Acesta fusese ridicat separat, însă ca urmare a transformării vechii nave în pronaos prin adăugarea unei tinzi, acesta a fost mutat deasupra noului pronaos. Turnul clopotniţă este prevăzut cu galerie deschisă, cacoperită cu un coif alungit, a cărui bază pătrată este înconjurată în fiecare colţ de câte un turn de dimensiuni mai mici. Ulterior s-a adăugat şi un pridvor deschis pe latura de sud.
Biserica a fost tencuită la exterior, cât şi la interior, cândva în sec. al XIX-lea. Pereţii interiori după ce au fost tencuiţi au fost zugrăviţi, în prezent, păstrându-se fragmente pe bolta vechii nave principale şi pe tâmplă.
Date de contact: sat Surduc, comuna Iara, judeţ Cluj. |