De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, unde te poţi retrage din jungla urbană şi căuta liniştea spirituală!
- Este în satul Bolda, comuna Beltiug, judeţ Satu Mare
- Construit la sfârşitul sec. al XVIII-lea
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: SM-II-m-B-05270
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica de lemn din Bolda este o biserică călătoare, al cărei an de ctitorire nu se cunoaşte cu exactitate, fiind plasată cândva la sfârşitul sec. al XVIII-lea. Iniţial, biserica a fost ridicată în satul vecin, Socond, şi, ulterior, adusă în satul Bolda.
Lăcaşul de cult are un plan dreptunghiular cu absida altarului hexagonală. Este prevăzut cu prispă pe partea de vest, unde se află şi intrarea. Prispa este deschisă, cu patru stâlpi de susţinere frumos sculptaţi. Partea inedită este că lăcaşul de cult are şi o piatră de moară în partea de nord a sa.
Deasupra pronaosului se ridică turnul clopotniţă, cu galerie închisă, prevăzută cu câte două ferestre pe fiecare latură a sa. Se termină cu o fleşă, a cărui bază este octogonală. La baza turnului, de-o parte şi de alta a sa, se află câte un turn mic, cu o cruce în vârf. Accesul în turn se face din prispă. Biserica are patru ferestre, două în naos şi două în absida altarului.
Masa altarului este realizată din lemn şi frumos decorată cu motivul funiei şi linii orizontale la bază. Pictura interioară datează din sec. al XVIII-lea, fiind realizată în stilul bizantin tradiţional, în timp cea de pe uşile împărăteşti datează de la începutul sec. al XIX-lea, fiind realizată în alt stil.
Biserica adăposteşte şi două icoane pe sticlă de la Nicula, una cu „Maica Domnului cu Pruncul în braţe” şi cealaltă cu „Sfânta Treime”. Se mai găsesc şi două cruci de binecuvântare ce datează de la sfârşitul sec. al XVIII-lea.
Acoperişul bisericii şi cel al fleşcei sunt din şindrilă.
Date de contact: satul Bolda, comuna Beltiug, judeţ Satu Mare, nr. telefon: 0740.694.455. |