De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, între ale cărui pereţi se păstrează istoria sa!
- Este în satul Vidolm, comuna Ocoliş, judeţ Alba
- Construit în sec. al XVIII-lea
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica de lemn din Vidolm este un lăcaş de cult, ce datează din sec. al XVIII-lea şi care de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de transformări majore. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost ridicată din lemn dde zadă. Are plan dreptunghiular şi trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Este prevăzută şi cu un pridvor deschis, de dimensiuni mici, cu stâlpi şi arcade în partea superioară. Turnul clopotniţă este ridicat deasupra pridvorului şi nu are galerie, ci doar câte o fereastră pe fiecare latură a sa.
Anul 1933 reprezintă un punct de cotitură în arhitectura lăcaşului, căci în acest a fost tencuit la exterior, iar turnul clopotniţă a fost îmbrăcat în tablă. Mai mult, turnul păstrează fragmente de pictură din vechiul naos, fapt ce atestă valoarea sa. Pictura interioară datează din anul 1934, operă a pictorului Coriolan Munteanu, însă icoanele datează din sec. al XVIII-lea şi poartă amprenta mai multor stiluri.
Cea mai veche dintre icoane este o reprezentare a Maicii Domnului „Hodighitria”, realizată în stilul sec. al XVII-lea, cu figuri alungite şi tratate grafic. O altă icoană este cea a „Sfântului Nicolae” care datează din anul 1768 şi este realizată de pictorul Gheorghe de la Cetatea de Baltă. Biserica mai adăposteşte şi trei icoane valoroase pictate pe sticlă, care au fost realizate într-un centru de iconari din nordul Transilvaniei şi care datează din anul 1799.
Date de contact: satul Vidolm, comuna Ocoliş, judeţ Alba. |