De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un impresionant ansamblu de clădiri cu o impresionantă istorie!
- Este în Bulci, Județ Arad
- Construit în 1858
- Închis turiștilor
- Autor: Anton Mocioni de Foen
- Cod monument istoric: AR-II-m-B-00593.01
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Castelul Mocioni este amplasat în inima satului Bulci, comună Bata. Şi în prezent, castelul impresionează prin dimensiune şi eleganţă, întregul domeniu fiind constituit din mai multe locuinţe enexe, precum casa servitorilor, grajduri, garaj de maşini şi seră. Bineînţeles că nu lipseşte parcul dendrologic ce înconjoară castelul.
Istoria castelului îşi are începuturile în sec. al XIX-lea, odată cu ridicarea unei mici reşedinţe nobiliare şi creării unui parc dendrologic în juru-i. Această reşedinţă va fi încorporată mai târziu în corpul central al palatului actual. În anul 1858, Antoniu I Mocioni de Foen va deveni proprietarul reşedinţei nobiliare, a parcului, precum şi a domeniului înconjurător.
Familia Mocioni nu a fost o familie oarecarede aromâni, ci a fost una dintre cele mai distinse familii nobiliare ale epocii moderne, făcându-se remarcată pe scena politică a Imperiului Austro-Ungar. Din cauza faptului că făcea parte dintr-o minoritate etnică, familia Mocioni a dus o muncă asiduă în a-şi consolida imaginea burgheză, ajungând, în cele din urmă, să ocupe un rol important în mediul românesc. Familia va achiziţiona un număr mare de terenuri pe care îşi vor construi treptat moşiile. Merită menţionate cinci ansambluri nobiliare care impresionează prin grandoare la Birchiș (ars în 1944), la Vlaicovăț (astăzi în Serbia), la Foeni (jud. Timiș), la Căpâlnaș (jud. Arad) și la Bulci.
În anul 1857, Antoniu Mocioni cumpără moșia din Bulci pe care se afla şi o clădire rezidenţială ce va trece printr-un proces de restaurare şi modernizare. I se vor adăuga două anexe laterale care o vor ridica la statut de reşedinţă nobiliară. De asemenea, între anii 1870-1871, Antoniu va sprijini financiar construcţia a mai multe case de pe moşia de la Bulci, precum şi a unei şcoli şi biserici catolice pentru sat.
Stilul arhitectural al castelului va suporta modificări, aduse la propunerea fiului lui Antoniu, Zeno, care au constat în redecorarea faţadei clădirii. În plus, ansamblul rezidenţial va fi extins, prin adăugarea unor anexe necesare unei vieţi nobiliare.
Şi în anul 1908, castelul va trece printr-un amplu proces de modificări care îl vor aduce la forma actuală. Vor fi reamenajate şi spaţiile interioare, castelul ajungând să capete strălucirea unei reşedinţe regale. Cel care se va ocupa de această transformare a fost ultimul descendent al familiei Mocioni, Antoniu II Mocioni. Tot acesta, va contribui la dezvoltarea parcului dendrologic, prin plantarea unor specii noi de arbori. În anul 1912, în parc va fi amenajată şi o seră de dimensiuni impresionante.
Apariția regimului comunist a dus la decăderea ansamblului de la Bulci, după ce lui Ionel Mocioni-Stârcea (fiul adoptiv al lui Antoniu ÎI Mocioni de Foen) va pierde moșiile și implicit ansamblul nobiliar, toate acestea confiscate. În perioada 1953-1956, castelul a funcționat ca sediu al G.A.S-ului din localitate, primind câteva reparaţii de consolidare în 1953. Ulterior a devenit spital de neuropsihiatrie, iar ultima sa utilizare este de sanatoriu TBC, care a funcţionat până în primăvara anului 2011.
În prezent, clădirea se află în administraţia Spitalului Judeţean Arad.
Date de contact: localitatea Bulci, judeţ Arad. |