De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este al treilea Observator Astronomic din țară, precum și cel mai interesant din punct de vedere al dotării.
- Este în Suceava, Județ Suceava
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Inaugurat în 1982, a fost al treilea observator deschis în ţară şi este unul din cele mai mari. În ceea ce priveşte capacitatea sălii şi a diametrului cupolei ea a fost realizată pentru proiectările imaginilor cerului din ziua respectivă, din emisfera sudică şi nordică, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a sateliţilor galileeni şi al multor alte elemente cosmice.
Clădirea are o arhitectură modernă, ridicată din fondurile Consiliului Popular Județean de la acea vreme, iar un rol important l-a avut pe atunci profesorul Toma Alexandru.
Sala Planetariului cu o formă de semisferă, are deschiderea cupolei de 10 m şi permite o capacitate totală de 80 de locuri dispuse în mod circular, şi are în dotare un proiector SkyMaster ZKP2, comandat încă din anul 1976. Acesta proiectează întregul sistem solar, planetele din galaxia noastră şi încă 6000 de stele vizibile şi cu ochiul liber pe cerul boreal şi austral. Se poate detalia şi Sistemul Solar cu toate componentele acestuia, planeta Jupiter şi sateliţii ce îl înconjoară, o evoluţie a cometei Donati, fenomenul de stele căzătoare, precum şi mişcarea unui satelit artificial.
Terasa pentru observaţii astronomice este dotată cu o lunetă cu un zoom de x120 şi un telescop de tip cassegrain cu un zoom de x375, ambele sub marca Carl Zeiss. Cu ajutorul acestora se pot observa petele solare, relieful lunar, inelele lui Saturn, nebuloase galactice şi fenomene astronomice, precum eclipse, ocultaţii etc.
O particularitate a Planetariului din Suceava, care o face să se distingă de celelalte planetarii din ţară, este pictura realizată de pictorul Mircea Hrișcă care a surprins în opera sa oraşul Suceava cu edificiile sale arhitecturale de mai bine de 30 de ani. Planetariul mai adăposteşte şi o machetă a lunii, realizată de profesorul de geografie Neculai D. Isaic. Planetariul mai pune la dispoziție o bibliotecă care cuprinde cărţi şi periodice de specialitate.
În 1986, regizorul Ion Bostan a realizat filmul „Sub cupola Planetariului” care a inclus şi scene din incinta şi activitatea Planetariului din Suceava. Un eveniment important în istoria Planetariului are loc în data de 17 iunie 1994, când Planetariul sucevean primește vizita astronautul american Charles Duke, ocazie cu care îşi prezintă filmul realizat de el în timpul misiunii Apollo 16, pe suprafața Lunii.
Planetariul este preluat de Facultatea de Geografie din cadrul Universității Ștefan cel Mare,Suceava. Destinația inițială a Planetariului se păstrează, funcționând în continuare atât ca muzeu, cât și ca obiectiv de învățământ în apropierea Universității Ștefan cel Mare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 8 RON
Elevi, studenți și angajați USV – 5 RON
|
Marți – Miercuri: 9:00 – 17:00 Duminică: 14:00 – 22:00 |
Date de contact: Strada Universităţii, nr. 13A, Suceava, Suceava, telefon: 0230.216.147 /157. |