De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din primele turnuri de apărare ale Brasovului, din secolul al XV-lea!
- Este în Braşov, Județ Braşov
- Construit în secolul al XIV-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11294.05
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Turnul Negru, alături de Turnul Alb, fac parte din sistemul de fortificaţii ale Brasovului şi au fost construite în secolul al XV-lea, odată cu prima incintă din piatră, pe Dealul Warthe cunoscut şi sub numele de Straja sau Dealul Romurilor. Turnul Negru se află la o distanţă de 31 m de Bastionul Fierarilor, care, în prezent adăposteşte sediul filialei Braşov a Arhivelor Naţionale. Demult, exista şi un pod mobil ce lega turnul de Bastionul Fierarilor, prin care se făceau proviziile de armament.
Turnul Negru a fost ridicat din piatră în afara zidurilor cetăţii şi are o înălţime de 10 metri. Planul construcţiei este pătrat, cu latura de 7 metri. Având rol de pază şi observaţie, ultimul etaj al turnului era folosit cu acest scop. La fiecare din cele trei nivele exista câte două guri de tragere pe fiecare latură. Acoperişul este ascuţit, în patru ape.
De-a lungul timpului, turnul a trecut prin mai multe perioade de restaurare şi consolidare. La data de 23 iulie 1559, în timpul unei furtuni, turnul este lovit şi incendiat de un trăsnet, de atunci fiindu-i atribuit numele de Turnul Negru. O altă furtună afectează construcţia în anul 1696. După aceste pagube, au fost realizate numeroase lucrări de consolidare pentru a întări structura turnului. În anul 1901, partea superioară a zidurilor este supusă unor lucrări de refacere şi consolidare.
În anul 1996, urmează să se efectueze cele mai ample lucrări de restaurare, când se reface şi zidul sudic care se prăbuşise în anul 1991, în urma unei ploi torenţiale. Anul 1996 reprezintă anul în care Turnul Negru a căpătat aspectul actual, cu acoperişul de sticlă, de forma piramidală.
În anul 1756, în timpul valului de ciumă, Turnul Negru a fost utilizat pentru ultima oară pe post de adăpost şi ca punct de pază pentru aşa-zişii paznici sanitari postaţi în mai multe puncte strategice pentru a apăra oraşul de persoanele afectate de ciumă.
Începând cu anul 2001, în spaţiul interior al turnului este amenajată una dintre expoziţiile Muzeului de Istorie din Braşov şi este deschis publicului. Expoziţia prezintă artefacte executate de meşteşugarii mai multor bresle din Braşovul medieval: de croitori, fierari şi armurieri. În prezent, intrarea în turn se face dinspre drumul dinspre Aleea După Ziduri, şi nu dinspre podul mobil. Turnul Negru a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din Braşov, în special după amenajarea unor surse luminoase la baza lui, punând în valoare trăsăturile construcţiei din piatră.
Preț intrare | Orar de vizită |
Adulţi: 7 RON Preşcolari, elevi, studenţi: 1.5 RON Pensionari: 4 RON Persoane cu handicap: gratuit |
Marţi – Duminică: 10:00 – 18:00 (ultimul bilet la 17:30)
Luni: închis |
Date de contact: Strada După Ziduri, Braşov. |
This entry was posted in Cetati si Castele