De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc ideal pentru o ieşire curativă în natură!
- Este în Brașov, Județ Brașov
- Unitate geografică: Masivul Postăvarul
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Pietrele lui Solomon, cunoscute de brașoveni ca loc ideal pentru o ieşire curativă în natura, zona este situată într-un splendid peisaj natural, din mărginimea oraşului Brașov.
Zona înconjurată de stâncile înalte este situată în partea sud-vestică a cartierului Şchei, unul dintre cele mai vechi cartiere ale oraşului, pe drumul ce realizează legătura cu multcăutata destinaţie pentru practicarea sporturilor de iarnă, Poiana Brașov. Din punct de vedere geografic, pietrele lui Solomon sunt localizate în partea de nord-vest a Masivului Postăvarul, între Tâmpa și Rezervația naturală „Stejărişul Mare”, fiind un loc care cu siguranţă te va vrăji.
În jurul Pietrelor lui Solomon sunt ţesute două legende. Conform uneia dintre accestea, numele acestor stânci ar veni de la regele maghiar, Solomon, care ar fi fost îndepărtat de familie din cauză că şi-ar omorât fratele. Acesta l-ar fi blestemat ca atunci când o să fie văzut de un om de rând să moară. Ajungând în vârful unei stânci zăreşte un păstor şi de frică să nu fie văzut de acesta, dă să întoarcă calul, însă acesta se dezechilibrează şi cade în prăpastie.
Locul unde a căzut calul s-a despicat în două, în timp ce el a reuşit să se prindă de rădăcina unui copac aflat în prăpastie. Se spune că în acel moment, şi-a scos coroana şi a pus-o pe rădăcină, neconsiderându-se demn de a o mai purta. De aici, se spune că provine vechea emblemă a oraşului Braşov, coroana cu rădăcini. Locul despicat în două a căpătat numele de Pietrele lui Solomon. Vechea emblemă a oraşului se poate vedea şi pe faţada Muzeului Judeţean de Istorie din Braşov.O a doua legendă spune că ar fi fost fugărit de păgâni, şi în fuga de aceştia ar fi sărit peste valea dintre cele două stânci, scăpând cu viaţă, nu şi urmăritorii, care şi-au găsit sfârşitul în prăpastie.
În zonă flora și fauna este diversificată, fiind reprezentată prin păduri de amestec de brad, pin, fag, stejar; de plante precum clopoțelul de munte, albăstrița, ciuboțica cucului și multe alte flori ce colorează pajiștile. Fauna este compusă din căprioare, jder, vulpi, mistreți dar și de cuc, ciocârlie, mierle, grangur. Zona mai este considerată şi o zonă balneo, cu efecte pozitive şi curative asupra bolnavilor de inimă, datorită aerului bogat în oxigen şi bine ionizat negativ.