De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre bastioanele fortificaţiei medievale braşovene, ce a fost proiectat într-o formă inedită pentru a îndeplini mai multe funcţionalităţi!
- Este în Braşov, Județ Braşov
- Construit în 1515-1521
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11294.02
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Bastionul Graft din Braşov se mai numeşte şi Bastionul Poartă (din limba germană, Torbastei), nume ce provine de la forma sa, permiţând trecerea prin arcada din partea inferioară. Bastionul a fost construit între anii 1515 – 1521 de breasla şelarilor. De asemenea, aceştia l-au apărat şi întreţinut. Scopul construcţiei a fost de a permite trecerea oştenilor din cetate în Turnul Alb. Mai mult de atât, datorită poziţiei sale în partea centrală a laturii nord-vestice a cetăţii, turnul a contribuit şi la apărarea zonei.
În prezent, Bastionul Graft este inclus pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor, alături de întreaga latură nord-vestică a fortificaţiei medievale. Aceasta include mai multe turnuri: Bastionul Măcelarilor, Turnul Studenților, Turnul Mănușarilor, Turnul Procuratorilor, mai multe curtine, Zwingerul Măcelarilor, Zwingerul Mănușarilor, Zwingerul Procuratorilor, canalul Graft.
În secolul al XVI-lea, în momentul dublării zidului fortificat cu al doilea zid exterior, se execută şi lucrări de captare a apelor ce veneau din Şchei, amenajându-se un canal ce curgea la baza zidului nou construit. Astfel, Bastionul Graft a fost construit pentru a deservi drept punte peste canal. Pentru a ajunge la Turnul Alb se mergea pe un pod ce urca o pantă până la intrarea în turn. De aici, accesul se făcea pe o scară pe care oştenii din turn o coborau.
Iniţial, baza bastionulul avea o grosime de 4 metri şi era prevăzut cu două etaje şi un pod. În plus, ca orice bastion pereţii laterali aveau goluri de tragere şi guri destinate aruncării de păcură. Aceste elemente s-au păstrat până în prezent. În urma unor inundaţii majore în secolul al XIX-lea, bastionului i-au fost adăugate trei arcade de sprijin peste pârâu. Ulterior, arhitectura turnului a fost schimbată pentru a permite accesul către cinematograf şi construirea unei case de locuit, iar două dintre arcade au fost distruse.
Turnul a fost renovat la începutul anilor 2000 şi de atunci găzduieşte o secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov. Tematica expoziţiei este „Meşteşugarii din Braşov – apărători ai cetăţii”. Exponatele pot fi admirate la etajul al doilea al bastionului şi, printre multe altele, cuprind arme, armuri, muniţii, documente scrise şi fotografice ale fortificaţiilor medievale braşovene. Traseul spre Turnul Alb a fost reamenajat realizându-se un şir de scări care să uşureze accesul până acolo.
Preţ intrare | Orar de vizită |
Adulţi – 7 RON
Prescolari, elevi, studenti- 1.5 RON
Pensionari – 4 RON
Persoane cu handicap: acces gratuit.
Taxă fotografiere – 25 RON
Taxă filmare – 35 RON
|
1 aprilie – 30 septembrie:
Luni: închis
Marţi – Duminică: 10:00 – 18:00
1 octombrie – 31 martie
Luni: inchis
Marţi – Duminică: 09:00 – 17:00
|
Date de contact: Strada După Ziduri, Braşov, jud. Braşov, nr. telefon: 0268.474.662. |
This entry was posted in Cetati si Castele