De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este loc sălbatic, care s-a format în urmă cu peste 1.000 de ani, şi care este inclus în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării!
- Este pe litoralul Mării Negre, Județ Tulcea
- Unitate geografică Delta Dunării
- Adâncime: 2,80 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Laguna Razim-Sinoe, un paradis al păsărilor, se află în partea de sud a Deltei Dunării. Este inclusă în Rezervaţia Biosferei a Dunării, ocupând 20% din suprafaţa acesteia, adică aproape 1145 km2, restul reprezentând o zonă depresionară. Din suprafaţa lagunei, lacurile ocupă 863 km2. Complexul lagunar s-a format prin bararea unui vechi golf cu un cordon de nisip, care a durat mai bine de 1000 de ani. Acest fapt s-a datorat Dunării cu depunerile de aluviuni, precum şi deplasării gradate a curenţilor litorali spre est, care au scos la suprafaţă ţărmul golfului Halmyris, ce fusese acoperit, pe care, în prezent, se află ruinele vechiului oraş Histria. De asemenea, s-au format şi ţărmuri noi, care în timp au înconjurat complexul Razim Sinoe, închizându-l.
Pe marginea dobrogeană a lagunei Razim-Sinoe se află o câmpie litorală. Lacurile din complexul lagunar Razim-Sinoe s-au format treptat, prima dată cu izolarea parţială a lacurilor Zmeica şi Goloviţa de Grindul Lupilor şi apoi cu izolarea tatotală a lacurilor Tuzla şi Nuntaşi de Grindul Saele. În continuare, s-a format grindul Chituc, care a dus la izolarea părţii sudice a lacului Sinoe. Procesul final s-a încheiat cu formarea cordonului litoral ce uneşte grindul Chituc de grindul Perişor.
Fauna este reprezentată prin diverse specii de pești și păsări. După anii 1980, limanul şi-a pierdut rolul de mediu de reproducere a peştilor marini, afectat fiind de acţiunea umană.