De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este piaţa unde s-au oprit trupele române după ce Banatul s-a unit cu România, comemorând momentul întregirii teritoriului naţional.
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit în secolele XVIII – XIX
- Deschis turiștilor fărătaxă de vizitare.
- Condiții de vizitare:deschis tot timpul anului
Piaţa Unirii din Timişoara este una dintre cele mai frumoase pieţe din România şi un loc pe care orice turist care vizitează reşedinţa de judeţ a Timisului ar trebui să îl viziteze. Fiind cea mai veche piaţă din oraş, găzduieşte superbe clădiri reprezentative stilului baroc, construite în secolele XVIII – XIX: Domul sau Catedrala Episcopală Romano-Catolică, Palatul Baroc, Episcopia Ortodoxă Sârbă, Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă, Liceul Teoretic „N. Lenau”, Monumentul Sfintei Treimi, Casa cu lei, Casa canonicilor, clădirea Băncii de Scont, fântâna cu apă minerală etc.
Piaţa Unirii se impune prin dimensiunile ei şi prin trăsăturile arhitecturale ale clădirilor ce o mărginesc. În context istoric, piaţa este semnificativă pentru istoria locală păstrată încă vie datorită clădirilor cu un aer vechi, ca şi când vizitatorul ar păşi într-o altă epocă. Pentru a înţelege mai bine poziţionarea fiecărei clădiri din piaţă şi a reconstitui vechiul peisaj din secolul al XIX-lea, în apropiere de Palatul Baroc se poate admira, pe o piatră dintre dalele ce formează pavajul pieţei, planul fostei cetăţi a Timişoarei.
Din punct de vedere istoric, numele pieţei comemorează momentul intrării trupelor române în Timişoara la data de 3 august 1919, instaurându-se astfel administraţia românească în urma unirii Banatului cu România. Totodată, această dată a devenit ziua oficială a oraşului bănăţean. Iniţial, spaţiul s-a numit Piaţa Losonczy după numele comitelui Ştefan Losonczy, ucis de turci după ce cetatea a fost cucerită de aceştia. După 1717, când armata austriacă a recucerit cetatea, elibeând-o de sub dominaţia turcilor, a fost configurată şi structura actuală a pieţei.
Piaţa mai este cunoscută şi sub denumirea „Piaţa Domului” datorită clădirii Domului Romano-Catolic, frumos exemplar al stilului baroc ce datează din anul 1736. În centrul pieţei se găseşte Monumentul Sfintei Treimi, iar în interiorului Palatului Baroc este amenajat Muzeul de Artă.
Piaţa Unirii din Timişoara este un spaţiu cultural dinamic, întrucât aici sunt organizate multiple evenimente culturale, ce atrag turişti din toată România şi nu numai.
Date de contact: Piaţa Unirii, Timişoara, jud. Timiş. |