De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa şi singura pădure de stejar din lume dezvoltată pe un grind maritim.
- Este în C. A. Rosetti, Județ Tulcea
- Unitate geografică Delta Dunării
- Anul înfiinţării: 1938, declarat în 2000
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Altitudine: 0 – 10 metri
- Condiții de vizitare:deschis tot timpul anului
Pădurea Letea se află pe teritoriul administrativ al comunei C. A. Rosetti, judeţul Tulcea. Situată în partea de nord a Deltei Dunării, doar o parte din Pădurea Letea reprezintă o zonă strict protejată încă din anul 1930. Din anul 2000, zona a fost declarată rezervaţie naturală corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN – rezervaţie naturală de tip forestier. Astfel, Pădurea Letea este cea mai veche rezervaţie naturală din România.
Pădurea Letea se distinge prin două elemente unice: este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa şi singura pădure de stejar din lume dezvoltată pe un grind maritim. Pădurea se află pe Grindul Letea, care este cel mai mare din Delta Dunării (înglobează mai multe sate: Letea, C.A. Rosetti, Stistofca, Cardon și Periprava). Suprafaţa pădurii este de 5000 ha şi peisajul caracteristic este fascinant: fâşii de pădure (hasmacuri) şi dune de nisip, dispuse alternativ.
Speciile de copaci sunt reprezentate de stejar de luncă, stejar brumariu, plop alb, frasin de luncă, tei alb. O altă caracteristică a pădurii este reprezentată de multitudinea de plante căţărătoare ce se întâlnesc aici: viţă sălbatică, curpenul de pădure, liana grecească, ce oferă pădurii un aer mediteranean. În ceea ce priveşte fauna locală, aici trăiesc peste 3000 de specii de animale (din care 2000 sunt specii de insecte), între care vipera de nisip, vulturul codalb, corbul etc.
Cel mai frumos aspect faunistic este dat de cei 2000-3000 de cai sălbatici şi semisalbatici ce trăiesc în această pădure. Aceştia sunt ultimii cai sălbatici din Europa, reprezintând o adevărată comoară a ţării. Înainte de anul 1990, aceşti cai erau folosiţi de localnici alături de maşinile agricole, însă odată cu scăderea resurselor financiare necesare îngrijirii cailor şi a plătirii îngrijitorilor de cai, au fost lăsaţi liberi, ajungând în timp să trăiască în zona protejată a Pădurii Letea.Pădurea Letea reprezintă o zonă strict protejată şi accesul în această zonă se face doar pe jos, fiind recomandată prezenţa unui ghid care cunoaşte zona. Vizitarea zonei ar trebui să se facă în mod civilizat astfel încât mediul natural să fie conservat în continuare.
Date de contact: accesibilă din comuna C. A. Rosetti, judeţ Tulcea (Delta Dunării). |