De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, aparte în această zonă, ce se remarcă prin planul triconc, specific bisericilor de lemn din Moldova, şi prin elementele decorative abundente!
- Este în Călineşti Susani, comuna Călineşti, judeţ Maramureş
- Construit în 1784
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04538
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica de lemn din Călineşti Susani este un lăcaş de cult, cu o o vechime de peste două sute de ani. Lăcaşul poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi a fost ridicată în anul 1784, după cum spune şi inscripţia aflată deasupra uşii de intrare „să să știe atunce vreme s-a făcut această sfântă beserică Anul Domnului 1784”.
Biserica de lemn din Călineşti Susani nu este ridicată doar în stilul lăcaşurilor de lemn din Maramureş, ci poartă şi puternice influenţe ale stilului moldovenesc, fapt ce o face să iasă în evidenţă în aceste locuri. Este de dimensiuni modeste şi are un plan triconc, cu absida altarului poligonală decroşată. Este ridicată din bârne de lemn, îmbinate în „coadă de rândunică” şi decorate cu motivul rozetei. Interiorul bisericii este împărţit în trei încăperi: pronaos, naos şi altar. Nu este prevăzută cu pridvor, intrarea făcându-se direct din pronaos, de pe latura de sud a sa. Ancadramentul uşii de intrare este frumos decorat cu motivul lalelei şi al frânghiei răsucite care încadrează uşa de-o parte şi de alta a sa, pentru ca în partea superioară să facă un semiarc deasupra unei cruci sculptate în lemn. Şi în interiorul bisericii se întâlneşte motivul frânghiei răsucite, precum şi cel al rozetei.
Pronaosul are formă poligonală şi este tăvănit. Pronaosul nu este separat printr-un perete despărţitor de naos, care are abside laterale şi este acoperit cu o boltă semicilindrică. Interiorul bisericii este pictat, operă a zugravului Nicolae Cepschin în anul 1799, însă în prezent se mai păstrează doar fragmente din ce era odată. De asemenea, pereţii interiori sunt decoraţi cu icoane, ştergare şi covoare colorate frumos ţesute.
Acoperişul bisericii este din şindrilă şi are poală dublă, caracteristică a bisericilor de lemn maramureşene. Deasupra pronaosului se ridică şi turnul-clopotniţă, prevăzut cu o galerie deschisă, cu arcade, şi acoperit cu un coif ascuţit.
Biserica de lemn din Călineşti Susan a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Maramureş.
Date de contact: satul Călineşti Susani, comuna Călineşti, judeţ Maramureş. |