De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un teren mlăştinos dezvoltat într-un fost crater vulcanic!
- Este în Giuleşti, Județ Maramureş
- Rezervaţie naturală din caegoria a-IV-a IUCN
- Anul înfiinţării: 2000, declarat în anul 1977
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Altitudine: 1000 m
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Mlaştina Poiana Brazilor se află pe teritoriul comunei Giuleşti, judeţul Maramureş şi reprezintă o arie protejată de interes naţional corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip forestier, floristic, faunistic şi hidrologic).
Rezervaţia naturală se găseşte în apropiere de drumul judeţean DJ183, în partea central-nordică a judeţului Maramureş. Din punct de vedere geografic, Mlaştina Poiana Brazilor aparţine lanţului muntos al Carpaţilor Orientali, mai exact în Munţii Igniş din Grupa Nordică, pe cursul pârâului Valea Brazilor, respectiv în nord-estul rezervaţiei natural „Tăul lui Dumitru”. Altitudinea nu depăşeşte 1000 metri în zonă. Extreme de interesant este faptul că mlaştina s-a dezvoltat în cadrul unui fost crater vulcanic.
Din punct de vedere legislatic, Mlaştina Poiana Brazilor se suprapune peste situl Natura 2000 – Igniş, fiind declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial în acelaşi an privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional, secţiunea aferentă ariilor protejate.
Întinzându-se pe o suprafaţă de 3 hectare, rezervaţia naturală reprezintă o zonă de mlaştini oligostrofe ce găzduieşte o mare diversitate de plante (rogoz, bumbăcariţa, negara) specifice turbăriilor. Există, de asemenea, şi suprafate acoperite cu vegetaţie lemnoasă (molid, jneapăn) şi pajişti. Fauna ce se întâlneşte aici este reprezentată de mamifere, păsări şi reptile.
Rezervaţia naturală se remarcă ca fiind staţiunea cea mai joasă în care creşte jneapănul din România (970 m). Rezervaţia a fost descoperită în anul 1932 de Emil Pop. De asemenea, aici au fost identificate două specii de peşti, păstrăvul indigen şi zglăvocul răsăritean, specie vulnerabilă în România şi cu areal foarte restrâns.
În zona se mai pot vizita şi obiective culturale, precum Biserica de Lemn „Sfântul Nicolae” din Fereşti, ce datează de la începutul secolului al XVIII-lea, Biserica de Lemn din satul Mănăstirea, din secolul al XVII-lea, Biserica Greco-Catolică din Giuleşti. De asemenea, în Munţii Igniş există numeroase trasee marcate pe care turiştii pot face trekking şi pot explora zona muntoasă a judeţului Maramureş, cu peisaje spectaculoase.
Date de contact: Munţii Igniş, comuna Giuleşti, jud. Maramureş. |