De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este primul muzeu din ţară înfiinţat într-o staţiune balneo – climaterică!
- Este în Băile Herculane, Județ Caras – Severin
- Înfiinţat în 1924
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Autor: Generalul Nicolae Cena
- Cod monument Istoric: CS-II-m-A-11004.03
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Muzeul Staţiunii Băile Herculane se află în localitatea omonimă din judeţul Caras – Severin. Staţiunea balneo-climaterică Băile Herculane este situată pe una dintre arterele principale de circulaţie rutieră şi feroviară din ţară, astfel că se poate ajunge cu uşurinţă aici. În localitate se poate ajunge prin drumul naţional DN 6 din direcţiile Bucureşti sau Timişoara, dar şi prin drumul naţional DN 67 din direcţia Târgu – Jiu – Baia de Aramă. Băile Herculane este cea mai veche staţiune balneo–climaterică din România, folosită chiar de pe vremea romanilor.
Înfiinţat la data de 28 iulie 1924, muzeul este amenajat într-o clădire istorică a staţiunii – Cazinoul cu Coloane, ce datează din 1862, avându-l ca arhitect pe Daderer. Mai mult, muzeul este primul muzeu din ţară înfiinţat într-o staţiune balneo – climaterică. Fondatorul muzeului este generalul Nicolae Cena, nume pe care l-a primit şi muzeul.
Acesta a început să colecţioneze obiecte istorice începând cu anul 1921, având la bază dorinţa şi intenţia de a înfiinţa un muzeu regional. Chiar dacă în 1922 generalul s-a stins din viaţă, proiectul a fost continuat de alţi fondatori. Expoziţia actuală cuprinde obiecte arheologice de tipul inscripţiilor, uneltelor dar şi obiecte de ceramică, o colecţie de numismatică, cărţi vechi, monede, podoabe, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme etc. Iniţial, muzeul cuprindea şi plante şi roci, ce au fost mutate în secţiunea de istorie naturală după înfiinţarea acesteia.
Punctul central al expoziţiei îl reprezintă probabil o piatră de altar inscripţionată din anul 153 d.Hr., considerată prima atestare a staţiunii pe care romanii au închinat-o zeului Hercules: „Lui Hercule şi Venerei, Mercurius Praefectus împreună cu au lui au pus”.
Muzeul din staţiunea Băile Herculane atrage turiştii prin numeroase aspecte, având caracter de unicitate. Staţiunea în sine reprezintă un punct de atracţie major şi astfel, odată ajunşi acolo, turiştii pot descoperi istoria locală datorită acestui muzeu.
Orar de vizită |
Marţi – Sâmbătă: 10:00 – 20:00 Duminică: 10:00 – 13:00 |
Date de contact: Strada Cernei nr. 6, Băile Herculane, jud. Caraş – Severin; Telefon: +40255.560.321. |