De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv ce comemorează un eveniment extrem de important în istoria României, amintind de o victorie a lui Mihai Viteazu împotriva Imperiului Otoman.
- Este în Crucea de Piatră, Județ Giurgiu
- Anul ridicării: 1913
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Monumentul de la Călugăreni se află în satul Crucea de Piatră, judeţul Giurgiu, la o distanţă de 29 km faţă de Bucureşti şi la o distanţă de 1 km est de DN5. Crucea de piatră de mari dimensiuni a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, în anul 1913 şi este clasificată ca monument de for public. Monumentul, reprezentând o cruce de piatră de dimensiuni mari, de unde şi numele satului în care se află, este opera sculptorului Oscar Spaethe şi comemorează victoria armatei lui Mihai Viteazul asupra armatei otomane, condusă de marele vizir Sinan Paşa. Marea bătălie s-a desfăşurat în perioada 13-23 august 1595 şi victoria conducătorului Mihai Viteazul este cu atât mai importantă deoarece armata Imperiului Otoman era de două ori mai numeroasă.
Respectiva bătălie s-a desfăşurat în cadrul Războiului Lung (1591-1606), între Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman, după ce Mihai Viteazul, voievodul Ţării Româneşti, s-a alăturat alianţei anti-otomane pentru a elimina astfel birul din ce în ce mai dur asupra ţării. Voievodul a reuşit să înlăture turcii ajunşi până la Bucureşti în anul 1594 şi a decis atacarea cetăţilor turceşti de la Dunăre pentru a intra în Bulgaria. Astfel, Sinan Paşa a continuat tentativa de a transforma Tara Românească în paşalâc în vara anului 1595. Bun strateg, voievodul a gândit şi pregătit lupta într-un loc uşor de apărat – Podul de la Călugăreni, peste râul Neajlov. Acel loc traversează o regiune mlăştinoasă şi strâmtă, închisă de o parte şi alta de păduri ce există şi astăzi.
Chiar dacă bătălia poartă numele localităţii Călugăreni, aceasta s-a desfăşurat, de fapt, în satele Hulubeşti şi Strâmba. În prezent, satul Hulubeşti aparţine comunei Călugăreni. Ambele sate au fost distruse în urma luptelor.
În urma cutremurului din anul 1977, crucea s-a desprins şi a căzut la pământ, astfel că a fost mutată pe o parte a drumului, la intrarea pe pod. În locul vechii cruci a fost plasată o nouă cruce mai mare în anul 1993, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a domnitorului Mihai Viteazu.
În zona satului Crucea de Piatră se mai poate vizita ansamblul comemorativ Şerban Cantacuzino, alcătuit din capela ce datează din 1845 şi crucea lui Şerban Cantacuzino, ce datează din 1682. Ansamblul este clasificat ca monument memorial sau funerar.
Date de contact: Crucea de Piatră, judeţ Giurgiu. |