De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv ce comemorează jertfa eroilor neamului din Primul Război Mondial!
- Este în Târgu Neamţ, Județ Neamţ
- Construit în 1939
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Societatea Cultul Eroilor, Comitetul de Iniţiativă al Vânătorilor de Munte
- Arhitect: Theodor Burca
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Mausoleul Vânătorilor de Munte se află în partea de nord-est a oraşului Târgu Neamţ şi a fost amplasat pe o terasă creata artificial pe Culmea Pleşului, la o altitudine de 491 metri. Inaugurat în 1939 de către Regele Carol al II-lea, mausoleul comemorează jertfa eroilor neamului din Primul Război Mondial. Numele monumentului provine de la comitetul care a sprijinit ridicarea mausoleului, Comitetul de Iniţiativă al Vânătorilor de Munte, cu sediul în Bucureşti. Proiectul construirii mausoleului a fost propus, de fapt, de Societatea Cultul Eroilor.
Comitetul Vânătorilor de Munte, condus în prima jumătate a secolului al XX-lea de către generalul Virgil Bădulescu (atunci maior), este cunoscut pentru că a instruit primul batalion de vânători de munte, împreună cu 28 de ofiţeri din cadrul corpului de armată al vânătorilor de munte.
Proiectul de ridicare al mausoleului a fost realizat de către arhitectul Theodor Burca şi se remarcă prin proporţionalitatea formelor. Soclul, cu înălţimea de 16 metri, susţine structura care se termină în partea superioară cu un foişor de observator. În părţile laterale ale monumentului se observa trei plăci de marmură, fiecare comemorând câte o dată importantă: una reprezintă data de 27 iulie 1917 când vânătorii de munte pleacă pe linia frontului, o altă cuprinde data dezvelirii monumentului şi o a treia placă aminteşte numele celor 72 de vânători de munte căzuţi pe câmpul de onoare.
Punctul central al sculturii monumentului îl reprezintă vulturul, situat pe o treaptă superioară a soclului. Acesta are dimensiuni mari şi este realizat din bronz, fiind reprezentat luându-şi zborul spre vest, direcţia ostaşilor primului batalion de vânători de munte pe câmpul de luptă.
Mausoleul găzduieşte în fiecare an sărbătoarea „Ziua vânătorilor de munte”, care se desfăşoară în data de 3 noiembrie, dată când a fost format primul batalion de vânători de munte din Armata Română. Renovat în 1990, monumentul este într-o stare de conservare bună.
Date de contact: Aleea Monumentului, Târgu Neamţ, jud. Neamţ. |