De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un deosebit monument ce a devenit emblematic pentru Drobeta Turnu-Severin.
- Este în Drobeta Turnu-Severin, Județ Mehedinți
- Construit în 1933
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Societatea “Cultul Eroilor”
- Cod monument Istoric: MH-III-m-B-10448
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Monumentul a fost ridicat în perioada 1930-1933. Proiectul pentru contruirea unui monument a plecat de la ideea comitetului local al Societăţii “Cultul Eroilor” în 1924, care, ulterior, a solicitat propuneri de planuri de la diverşi arhitecţi. Data de 27 mai 1927, a reprezentat nu numai data alegerii unui nou comitet al Societăţii, ci şi a luării deciziei de a se ridica monumentul. În 1928, comitetul a trimis adresă către Primăria Severineană pentru a primi un loc în Parcul Rozelor pentru amplasarea monumentului. Solicitarea a fost aprobată, astfel că Monumentul Eroilor urma să fie amplat în Parcul Rozelor, unde se mai găsesc şi casele lui Iorgu Tache Popescu şi Dimitrie Burileanu. Construcția a început în 1929 și a fost finalizată la jumătatea lunii iunie 1933, anul în care se sărbătorea Centenarul oraşului Turnu Severin.
Monumentul a fost realizat în perioada 1928 – 1933 de sculptorul T. Burca, care s-a inspirat după modelul arhitectului State Bolosin. Acesta a realizat construcția pe două părți de terasă, în așa fel încât să dea monumentului o perspectivă importantă și amploare care să o integreze în spațiul parcului. Edificiul a fost încadrat de patru coloane din marmură de Ruschita, ce completează astfel arhitectura în stil romano-bizantin în combinație cu cea românească.
În plan era gândit ca la capătul celor două placi şi epitafe să ardă două candele, în semn creştinesc de pomenire al morților. Deasupra, între coloane, s-au amplasat două urne de bronz, pe a căror suprafaţă au fost imprimate scene din timpul războaielor daco-romane şi al reîntregirii neamului. Destinaţia acestor urne era de spaţiu de tămâiere.
Între cele două postamente este amplasat medalionul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, iar pe partea opusă, chipurile lui Traian şi Decebal. Deasupra coloanelor, se pot observa doi vulturi de bronz ce poartă în ghiare Crucea Comemorativa, în semn de omagiu adus divinităţii şi sacrificiului eroilor.
Monumentul Eroilor a fost inaugurat la data de 4 iunie 1933. Acesta conţine o criptă în care se odihnesc osemintele soldaţilor severineni şi mehedinţeni care au pierut asemenea unor eroi în luptele din Primul Război Mondial de la Alion, Cerna, Câmpia Severinului. Deasupra intrării în criptă a fost sculptat un soldat căzut, ce simbolizează sacrificiul uman.
După anul 1990, în timp, Monumentul Eroilor a ajuns să se numere printre monumentele emblematice ale oraşului Drobeta Turnu Severin, păstrând mereu vie în conştiinţa severinenilor, sacrificiile strămoşilor lor.
Date de contact: B-dul Carol I, Parcul Rozelor, Drobeta Turnu-Severin. |