De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist transilvănean din ţară!
- Este în satul Criş, Județ Mureş
- Construit între sec. XIV-XVII
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Ctitor/Autor:
- Cod monument Istoric: MS-II-a-A-15639
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: potrivit orarului de vizită
Castelul Bethlen se află în satul Criş, judeţul Mureş, la aproximativ 30 de km de Sighişoara şi a aparţinut binecunoscutei familii Bethlen. Iniţial acest castel a fost fortăreaţă ridicată după model german în sec. al XIV-lea şi abia în anul 1400, a trecut printr-un proces de restaurare, fiind supus unor transformări în stil renascentist.
Are o incintă fortificată și turn de intrare pătrat, care este tipică arhitecturii militare medievale târzii. Castelul Bethlen are două nivele și un impozant turn circular, cu cinci niveluri, numit Turnul Arcașilor, care este considerat cel mai inalt turn al arcasilor din Transilvania.
Pe faţada sa, la registrul superior, se află o friză decorativă constând dintr-un şir de basoreliefuri colorate ale unor războinici cu calpac, în mâna dreaptă purtând halebarde sau scuturi, iar mâna lor stângă este sprijinită pe mijloc. Nivelul al cincilea slujea ca punct de observaţie, cu cele opt ferestre arcuite. În peretele gros al turnului a fost practicată scara în spirală, ce făcea legătura dintre etaje. În secolele XVI.-XVII. donjonul a fost înzestrat cu ancadramente de uşi şi ferestre în stil renascentist.
În 1559 consilierul principelui, Georgius Bethlen şi soţia sa, Clara de Nagykároly au construit un corp cu plan dreptunghiular, adiacent donjonului, cu o galerie boltită. Fiul lor, Michael a continuat construirea castelului, în stil renascentist. Această aripă păstrează numeroase ancadramente sculptate de uşi şi ferestre. Atunci a fost realizată galeria (loggia) deschisă, cu arcade, pe 15 coloane masive de piatră şi scara de onoare cu balustradă, ceea ce îmblânzeşte aspectul sumbru al fortificaţiilor mai vechi. Încăperile boltite de la parterul clădirii (de sub nivelul galeriei) se foloseau pentru scopuri gospodăreşti. Încăperile cu intrarea din galerie, de asemenea boltite, erau camere de locuit. Elementele sculptate au fost realizate de un meşter şcolit probabil în Italia.
În secolul XVII şpanul (prefectul) comitatului, Alexius (Elek) a întărit castelul cu bastioane înalte poligonale la colţurile incintei. Construcţiile s-au derulat între 1675 şi 1691, amintirea lor e păstrată de plăcile de piatră cu inscripţii, din care mai multe au dispărut în ultimele decenii.
Castelul Bethlen a suferit mult de-a lungul timpului, si astazi, chiar daca nu este restaurat, este poate unul dintre cele mai frumoase castele din Romania, pastrandu-si farmecul de alta data.
Castelul a fost nationalizat în jurul anului 1949, devenind apoi sediul CAP-ului. În anul 1976 se începe restaurarea castelului Bethlen, dar următorul an se desfiinţează Direcţia Monumentelor Istorice, iar castelul rămâne în acelaşi stadiu. În anii’90 reîncep lucrările de restaurare iar în anul 2007 castelul este retrocedat familiei Bethlen care face eforturi în continuare pentru reabilitarea monumentului.
În prezent moştenitorii (Anikó, Éva şi Ágnes Bethlen din Targul Mures) au înfiinţat Uniunea Pro Castrum Bethlen, care se ocupă cu restaurarea castelului, şi includerea lui în circuitul turistic.
Preț intrare | Orar de vizită |
Adulţi – 10 RON
Studenţi, pensionari (cu legitimaţie) – 5 RON
Grupuri (peste 10 persoane)/ pers – 5 RON
|
Marţi – Duminică: 10:00-17:00
Luni, zile oficiale de sărbătoare: închis
|
Date de contact: satul Criş, judeţ Mureş. |
This entry was posted in Cetati si Castele