De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că, deşi ajuns în ruine, încă se mai pot distinge elementele arhtiecturale ce-l făceau odată să cunoscut şi sub denumirea „Castelul cu scoici”!
- Este în satul Coplean, judeţ Cluj
- Construit între 1725-1771
- Deschis turiștilor
fără
taxă de vizitare.
- Ctitor/Autor: Ioan Haller
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07576
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Castelul Haller din Coplean, astăzi declarat monument istoric din anul 2004, şi-a început existenţa în anul 1725, iar lucrările de ridicare desfăşurându-se pe o perioadă mai lungă de timp, până în anul 1771.
Castelul se întinde pe o lungime de 24, 5 metri şi, în trecut, era formată din subsol, parter şi etaj. Intrarea în clădire era marcată de şase coloane de piatră cu capiteluri ionice care susţineau o terasă de 9,5 m lungime şi 2,5 m lăţime. În ceea ce privea zidurile castelului, acestea aveau un metru grosime.
Clădirea i-a aparţinut guvernatorului Transilvaniei din perioada 1735-1755, Ioan Haller şi a fost ridicată pe locul unui conac mai vechi. Materialul folosit pentru construcţie, se presupune că ar proveni din piatra adusa de la castrul roman de la Căşeiu
Castelul a fost ridicat în cel mai timpuriu stil baroc transilvănean, însă de-a lungul timpului a mai suferit modificări arhitecturale. Una dintre acestea este inserarea de ornamentaţii rococo, operă a sculptorului austriac Anton Schuchbauer (1719-1789), de unde şi denumirea „Castelul cu scoici”, deoarece deasupra ferestrelor se aflau scoici subf formă de evantai.
Astăzi nu mai există decât o parte, însă, pe vremea când castelul nu era în paragină, era înconjurat de un zid de piatră. Mai mult, la intrare, în partea stângă a sa se afla un turn circular, din care, astăzi, se mai pot vedea doar nişte ruine.
În anul 1920, castelul este afectat de un incendiu, fiind distrus în întregime acoperişul. În anii ’70, castelul a trecut printr-un proces de renovare.
Până în anul 1948, castelul a aparţinut familei Haller de Hallerkö, după care a fost confiscat de guvernarea comunistă. Destinul castelului a fost unul tragic, fiind transformat în CAP şi spaţiu de ateliere, iar după 1989 abandonat.
În prezent, castelul este tot în paragină, iar urmaşii familiei Haller încearcă să recupereze castelul şi cinci hectare din terenul pe care se afla odată parcul cu plopi şi castani, care astăzi nu mai există.
Date de contact: Principală, nr. 54, satul Coplean, judeţ Cluj. |
This entry was posted in Cetati si Castele