De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este lăcaş de cult ce impresionează prin frumuseţea lemnului sculptat, cât şi prin pictura parietală interioară, de la sfârşitul sec. al XVIII-lea!
- Este în Bucea, Județ Cluj
- Construit în 1791
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07539
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 august
Biserica din Bucea este un modest lăcaş de cult, ridicat din lemn de stejar, pe dealul Gorban în anul 1791 de către primele şapte familii de creştini ortodocşi din sat, potrivit inscripţiilor de pe bârna de la intrarea în biserică.
Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi are un plan dreptunghiular, cu absida altarului decroşată şi poligonală cu patru laturi. În partea de sud este prevăzută cu o prispă susţinută de nouă stâlpi, pe unde se face şi intrarea în biserică. Uşa este frumos sculptată şi decorată cu motive geometrice şi spirare. Un alt motiv întâlnit este funia răsucită care împresoară biserica la exterior.
Biserica are trei încăperi, pronaos, naos şi altar. Trecerea dintre pronaos şi naos este marcată de o intrare sculptată de-a lungul ei cu motive decorative. Pronaosul are pod, în el fiind executat o deschidere pentru a putea să se tragă clopotele, clopotniţa fiind ridicată deasupra pronaosului. Peretele care desparte pronaosul de naos a fost prevăzut şi cu orificii pentru ca şi femeile să poată participa la slujbe. Interiorul bisericii este pictat, operă a zugravului Dionisie Iuga în anul 1880, acest eveniment fiind inscripţionat pe iconostasul bisericii. Anul pictării bisericii mai apare în două locuri, odată pe bolta semicirculară a naosului, în medalionul cu porumbelul, simbolului Duhului Sfânt, şi pe balconul corului.
Pe iconostas sunt pictaţi cei 12 apostoli, în partea superioară aflându-se o icoană de formă ovală, care-l reprezintă pe Iisus răstignit.
Turnul bisericii este prevăzut şi cu o galerie deschisă, care se termină într-un coif cu bază pătrată. În ceea ce priveşte acoperişul din şindrilă, acesta a fost înlocuit în anul 1958, iar înainte de anul 1988 va trece printr-un proces de reparare.
Biserica a fost sfinţită în anul 1962 de către P.S. Valerian Zaharia al Oradiei şi resfinţită în anul 1988 de către P.S. Iustinian Maramureşeanul, episcop ortodox al Vadului, Feleacului şi Clujului.
Date de contact: satul Bucea, judeţ Cluj. |