De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult vechi amplasat într-o zonă pitorească şi al cărui început este învăluit în legendă!
- Este în comuna Şiria, Județ Arad
- Anul ridicării: 1711
- Poartă Hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
- Deschis turiștilor.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 23 aprilie
Mănăstirea Feredeu se află la poalele munţilor Zarandului, în mijlocul unei păduri, la o altitudine dee 427 m, în comuna Şiria, la 27 km de Arad. Nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării schitului însă de presupune că ar fi fost ridicat în anul 1711, în aproprierea izvorului Feredeu, despre care se spune că este vindecătoare, mii de pelerini vizitând în prezent mănăstirea pentru acest izvor.
Numele de feredeu provine de la posibilitatea existenţei unui feredeu care s-ar fi întins din zona Munţilor Zarandului şi până în podgoria Aradului. Deşi este atestată documentar de peste 200 de ani, potrivit localnicilor, acest schit ar fi existat timp înainte de 1699, când o bună parte din Valea Mureşului Inferior, Ţara celor Trei Crişuri şi Banatul se aflau sub ocupaţie otomană. Se spune că în acest schit ar fi trăit un călugăr pe nume Filimon, care ar fi fost ucis de turci, pentru că s-ar fi împotrivit acestora.
În timp schitul a ajuns în paragină şi abia la începutul sec. al XX-lea, profesorul Nicolae Bâru a venit cu iniţiativa de a da în grijă acest loc credincioşilor, astfel că în data de 19 mai 1920, fiind hirotonisit, a venit la schit şi a sfinţit izvorul.
În anul 1926, trimite o scrisoare Episcopului Aradului Grigore Gh. pentru a-l informa în legătură cu efectele vindecătoare ale acestui izvor. În data de 11 aprilie 1931, a fost pusă piatra de temelie a schitului Feredeu, biserica urmând să poarte hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În data de 28 mai a fost sfinţită crucea înainte de a fi montată pe biserică. În septembrie 1932 se finalizează lucrările de ridicare a bisericii. În toamna anului 1934, a fost ridicată şi o clădire de locuit.
În perioada 1959, prin Decretul 410/1959 şi până în anul 1985 mănăstirea Feredeu a fost închisă. În anul 1986, la iniţiativa Preasfinţitului Timotei Seviciu, schitul a fost redeschis. Biserica ajungând în paragină, a fost ridicată una nouă pe locul acesteia. De asemenea, a fost renovat şi vechiul izvor, la o distanţă de 5-6 m de boua biserică şi s-au ridicat mai multe corpuri.
Biserica „Sfântul Gheorghe” are formă de cruce, fiind prevăzută şi cu pridvor închis. Pereţii interiori au fost pictaţi în tehnica frescă în anul 1990 de către pictorii Radu şi Alexandra Jitaru. Pereţii exteriori sunt simpli, văruiţi în alb.
În anul 1992, a fost ridicată încă o biserică mică la trei km de biserica „Sfântul Gheorghe” pentru credincioşii care nu puteau să ajungă la aceasta din urmă. Această biserică poartă hramul „Sfântul Mare Proroc Ilie Testiveanu”.
În data de 23 februarie 2000, schitul Feredeu a fost ridicat la rangul de mănăstire.
Date de contact: comuna Şiria, judeţ Arad, nr. telefon 0257.531.340. |