De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric relizat în stil baroc târziu, ce datează din sec. al XVI-lea!
- Este în Turda Nouă, Județ Cluj
- Construit între anii 1500-1504
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-B-07789
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Biserica reformată-calvină din Turda Nouă îşi are începutul pe locul unei biserici mai vechi catolice ridicate între anii 1311-1340, construită de regele maghiar Carol Robert de Anjou (1288-1342) în cinstea Sfântului Ladislau. Biserica era construită în stilul gotic timpuriu. În conscrierea dijmei papale din perioada 1332-1337, Turda nouă era menţionată ca parohie romano-catolică cu biserică.
În anul 1504, această biserică ridicată a trecut printr-un proces de restaurare prin care i s-a modificat stilul arhitectural, din gotic timpuriu în gotic târziu, aceasta fiind şi forma sub care se prezintă şi în prezent.
Biserica a fost ridicată este o biserică de tip sală, cu o lungime de 28 m, lăţime de 8 şi înălţime de 11, fiind ridicată de o echipă de constructori, care s-a ocupat şi de Biserica Romano-Catolică din Turda Veche. Are altar poligonal şi sacristie pe latura de nord. Pridvorul se află pe latura de sud şi este prevăzut cu o boltă semicilindrică susţinută de un arc dublu. Turnul clopotniţă în stil baroc, este ridicat pe faţada de vest.
La exterior, laturile de nord şi de sud sunt sprijinite de contraforturi masive. În ceea ce priveşte ferestrele, acestea se încheie în arc frânt, fără elemente de decor. De asemenea, şi faţadele navei şi ale corului nu prezintă elemente de decor.
În sec. al XV-lea, s-a ridicat în jurul bisericii un zid fortificat înalt de 4-5 m, întărit cu contraforturi la intervale de 4-5 m. Zidul a fost prevăzut cu 7 bastioane, din care 6 semicirculare şi unul pătrat, în prezent, păstrându-se un singur bastion semicircular şi cel pătrat, în care odată locuia clopotarul bisericii.
Accesul în curtea bisericii se face pe sub bastionul pătrat. Sec. al XVI-lea reprezintă perioada când biserica a trecut de la cultul romano-catolic la cel reformat-calvin.
În sec. al XVII-lea, biserica suferă daune ca urmare a conflictelor militare petrecute între anii 1600-1601. În sec. al XVIII-lea, nava principală a bisericii trece printr-un proces de restaurare, purtând amprenta stilului baroc cu stucaturi, iar în sec. al XX-lea, între anii 1969-1972, este renovat exteriorul bisericii.
În anul 2004, a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj.
Date de contact: Strada Basarabiei nr. 10, Turda Nouă, judeţ Cluj. |