De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie culturală ce se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la mic la mare!
- Este în Oradea, judeţ Bihor
- Anul înfiinţării: 1950
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Adorjan Emil şi Kurlander Ede
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor
Teatrul pentru copii şi tineret Arcadia se află sub Pasajul Vulturul Negru din Oradea, găzduit într-o clădire înscrisă pe lista Unesco. Istoria clădirii începe în anul 1760, când aici funcţiona hanul “Arborele verde”, constituit din două camere, o cafenea şi o cârciumă. Clădirea era în proprietatea Capitulului Romano-catolic.
De-a lungul timpului, în această clădire a funcţionat şi o temniţă. În anul 1836, hanul a fost distrus într-un incendiu, fiind reconstruit de la zero, cu excepţia zidurilor existente care au fost păstrate.
În anul 1877, clădirea deja era modificată, având două etaje şi acoperiş din ţiglă. Avea 87 de camere de oaspeţi, o cafenea, berărie şi două săli, una mare şi una mică. În anul 1897, hanul a trecut printr-un proces de modernizare, fiind transformat în hotel de categoria I. Avea 40 de camere, o sală de bal, restaurant şi cafenea.
În anul 1908, clădirea trece din nou printr-un proces de transformare, când arhitecţii Adorjan Emil şi Kurlander Ede au construit complexul Vulturul Negru în care era inclus şi hotelul. Acesta a fost desfiinţat şi transformat în clădirea actuală, o combinaţie de trei stiluri arhitecturale: baroc târziu, eclectic şi seccesion. Spaţiul a fost transformat în birouri şi locuinţe, iar pentru a se asigura o ieşire a pasajului spre strada V. Alecsandri casa scării exterioare a fostului hotel a fost demolată, construindu-se o nouă scară în interiorul clădirii, care reprezintă intrarea actuală în teatrul Arcadia.
Restaurantul hotelului a fost transformat în magazie, iar sala mare a localului Cabaretului “Bonbonniere” (1908-1919) a fost transformată în sală de spectacole. Începând cu anul 1955, clădirea va găzdui fostul Teatru de păpuşi, astfel că în anii 60, se fac modificări interioare necesare, după planurile scenografului Fuchs Pál.
În anul 1998 Teatrul de Păpuşi şi-a schimbat titulatura în Teatrul pentru copii şi tineret Arcadia. De-a lungul timpului teatrul Arcadia s-a numărat printre cele mai de seamă instituţii de profil din ţară. Printre numele personalităţilor de talie internaţională care au contribuit la creşterea renumelui instituţiei se numără, Kovacs Ildiko, Paul Fux, Francisca Simionescu, Mioara şi Petru Diaconu, Ioan Moldovan etc.
În cadrul teatrului se ţin şi spectacole de muzică şi dans, expoziţii permanente, lansări de carte, dezbateri pe diverse teme şi multe alte evenimente.
Teatrul pentru copii şi tineret Arcadia organizează din anul 2013, anual, şi Festivalul de teatru pentru copii Arcadia, care se desfăşoară în luna octombrie.
Preț intrare |
Orar agenţie bilete |
Adulţi – 8 RON Copii – 5 RON
|
Luni-Vineri: 10:00-14:00 |
Date de contact: Str. V. Alecsandri nr.8., Oradea, judeţ Bihor, nr. telefon: 0259.433.398. |