De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult, ce impresionează prin stilul arhitectural şi care datează din sec. al XIV-lea!
- Este în Cetatea de Baltă, judeţ Alba
- Construit în sec. al XIV-lea
- Poartă Hramul “Sfântul Ştefan”
- Deschis/Închis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: AB-II-m-A-00200
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 27 decembrie
Situată în localitatea Cetatea de Baltă, localitate atestată documentar în anul 1197 sub numele Cuculiensis castri, biserica Reformată-Calvină îşi începe existenţa în sec. al XIV-lea, necunoscându- cu exactitate anul ridicării sale.
Biserica Reformată-Calvină adăposteşte un clopot din anul 1416, însă se crede că lăcaşul de cult ar fi fost ridicat în anul 1332. Până să devină biserică reformată-calvină, biserica a fost de cult romană-catolică în perioda 1550-1560.
Există un hrisov în latină ce datează din anul 1415, în care apare menţionat faptul că biserica poartă hramul “Sfântul Ştefan”.
Biserica este ridicată în stilul gotic târziu, fiind prevăzut cu navă, cor pentagonal şi turn în partea de vest. Pridovrul se află tot în partea de vest şi este de dimensiuni mici. Are o deschidere de formă semicirculară, decorată cu o volută în partea superioară.
La începutul sec. al XV-lea interiorul bisericii a fost decorat cu fresce. În anul 1897, biserica trece printr-un proces de restaurare, când se decoperă picturi realizate în anul 1525. Tot acum a fost dezgropată cripta din interiorul bisericii, unde au fost descoperite trei sicrie ce datează din sec. al XVI-lea.
De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe procese de consolidare, care se pot observa în structura arhitecturală a bisericii.
Exteriorul bisericii nu este decorat. Zidurile bisericii sunt sprijinite de contraforturi de diferite forme, ale căror secţiuni sunt fie triunghiulare, dreptunghiulare sau poligonale. Turnul clopotniţă este ridicat pe pronaos, iar la bază este prevăzut cu o galerie din lemn.
Date de contact: Cetatea de Baltă, judeţ Alba. |