De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o peşteră inedită, ce adăposteşte minerale de consistenţa laptelui!
- Este în Masivul Postăvaru, judeţ Braşov
- Altitudine 1360 m
- Suprafaţă: 175 lungime
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan, lanternă.
Peştera Laptelui se află pe versantul nordic al Masivului Postăvaru, la o altitudine de 1360 m, la o distanţă de aproximativ 30 minute de Poiana Braşov, de pârtia de schi din spatele hotelului Poiana Ursului.
Peştera mai este denumită şi Peştera de lapte, nume dat de prezenţa laptelui de munte, montmilch, care acoperă aproape în întregime tavanul, pereţii şi podeaua peşterii.
Denumirea de “montmilch” provine din limba germană” şi înseamnă “lapte de munte”, care a derivat din termenul “montdmilch”- lapte de lună. Laptele de munte este un depozit de calcit moale îmbibat cu apă, care se prezintă sub forma unei substanţe albe.
Gura de intrare în peşteră este foarte largă fapt ce oferă vizibilitate pe o lungime de 23 de m, nefiind nevoie de lanteră pentru a avea lumină. În următorii 28 de m, vizibilitatea este mult mai redusă în galeria principală, astfel că este important să aveţi la voi ceva de luminat.
Denivelarea este de 96 de m, lăţimea peşterii variază între 14 şi 20 m, iar înălţimea între 3-6 m. În timpul sezonul rece, la intrarea în peşteră se formează stalagmite care ating şi înălţimea de 1 m. În ceea ce priveşte temperatura, aceasta creşte pe măsură va avansezi în interior.
Peştera nu este amenajată, însă se prevede pe viitor să fie inclusă în circuitul turistic.
În peşteră au fost identificate şi câteva familii de lilieci.
Pentru a ajunge la Peştera de lapte, din Poiana Braşov, din dreptul staţiei de telecabină, de lângă hotelul Poiana Ursului (1020 m), spre est se merge pe traseu marcat cu triunghi albastru şi cruce roşie, traseu ce durează aproximativ o oră şi jumătate.
Date de contact: Masivul Postăvaru, judeţ Braşov. |